Indul a vatikáni Zenit TV

Indul a vatikáni Zenit TV

2007. január 19. 21:06, Péntek
A Szentszék a jövőben erősíteni kívánja a hagyományos és az internetes televíziós megjelenését, hogy így juttassa el a pápa üzeneteit. Az új szolgáltatás a tervek szerint februártól lesz elérhető.

A televíziót Jesus Colina, a Regnum Christi nevű mozgalom tagja fogja vezetni. A Regnum Christi laikusok képzésével foglalkozik és az 1941-ben Mexikóban alapított, 20 országban jelenlévő, több mint 650 papot és 2500 szeminarista tagot számláló Krisztus Legionáriusai szerzetes kongregáció része. A Krisztus Legionáriusai szerzetes kongregáció egyébként egy rendkívül konzervatív szervezet, vezetőjét még egyházi körökben is rendszeresen sok bírálat éri. Korábban folytatólagosan elkövetett szexuális zaklatással vádolták, de mikor 2006 májusában a Vatikán bejelentette, hogy a 86 éves atya egészségügyi okokra hivatkozva lemond minden pozíciójáról, a vádat ejtették.

Az új televízió többek között a pápáról és a Szentszékről szóló beszámolókat és riportokat fog közölni német, angol, olasz, spanyol és francia nyelven. A műsorok egyaránt nézhetők lesznek az interneten és a mobiltelefonokon is. A tervek szerint a Zenit TV egy olyan, az egész világra kiterjedő multimédiás hálózattá fog válni, amelynek fő célja a pápa üzeneteinek terjesztése lesz. Az új televíziónak - vagy ahogy már most is nevezik, a "pápa CNN-jének" - működési költségeit teljes egészében a Vatikán fogja finanszírozni.

A Zenit TV váltja egyébként a 16 éve működő Telespace nevű adót és a felügyeletét, ahogy minden más vatikáni sajtóorgánum (így például a L 'Osservatore Romano című újság, a Sir hírügynökség és a magyar nyelven is elérhető vatikáni rádió) felügyeletét is Frederico Lombardi atya, a Szentszék szóvivője koordinálja majd.

A Vatikán szeretné, ha a szolgáltatás hasonlítana az Egyesült Államokban működő Eternal World Television Network (Ewtn) katolikus műholdas adóra, amely az elmúlt években jelentős fejlődésnek indult. Az Ewtn-t 1981-ben alapította Alabamában egy apáca, és a világ jelenlegi legnagyobb vallási televíziója. Azonban nemcsak televíziós, de rádióműsorokat is közvetít, sőt - lépést tartva a XXI. századdal - a műsorok elérhetők podcastként és online videókként is.

A Vatikán amúgy szereti felhasználni a modern technikai vívmányokat az igehirdetésben, így lett például az ipodos igehirdetésből iGod, míg a hitközösségekből Praystation. De szintén említést érdemel a Szentszék internetes oldala, valamint, hogy a három fő vatikáni szerver az arkangyalok, Gábriel, Mihály és Rafael nevét viseli.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások