Több fogyasztóvédelmi szervezet támadja az iTunest

Több fogyasztóvédelmi szervezet támadja az iTunest

2007. január 22. 18:29, Hétfő
Néhány viszonylag nyugalmasabb hónap után most francia, skandináv és német fogyasztóvédelmi szervezetek közösen indítottak támadást az Apple zeneletöltő szolgáltatása ellen.

"Összefogtunk, hogy így biztosíthassuk a felhasználói jogok megjelenését a digitális tartalmak esetében" - áll a többek között a finn és a norvég ombudsmanok, valamint az UFC Que Choisir francia és a Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) német fogyasztóvédelmi szervezet képviselői által jegyzett közös közleményben.

A skandináv országok fogyasztóvédelmi szervezetei már tavaly augusztusban is támadták az iTunest, mert szerintük komoly problémát jelent, hogy az iTunestől letölthető zeneszámokat kizárólag az Apple iPodon lehet lejátszani, más hordozható zenelejátszó készülékeken nem. Emiatt Franciaországban, Norvégiában, Svédországban, Dániában és Nagy-Britanniában is komoly kritikákat kapott az Apple.

"Közös fellépésünk erősíti a helyzetünket" - mondta Björn Erik Thon norvég fogyasztóvédelmi biztos. "Ahhoz, hogy a legális zenei piac továbbfejlődhessen, a digitális tartalmak korlátlan és rugalmas használatára lenne szükség" - tette hozzá Patrick von Braunmühl, a VZBV alelnöke.

A fogyasztóvédők azt szeretnék elérni, hogy az Apple olyan szerződéseket kössön a zenei kiadókkal, amelyek lehetővé tennék, hogy a megvásárolt zeneszámokat bárki bármilyen formátumban letölthesse és bármilyen készüléken meghallgathassa. Azok a szabályok, amik ezt nem teszik lehetővé tisztességtelenek. Ezenkívül fontos lenne, hogy a zeneipar új szabványokat hozzon a digitális zenei tartalmak értékesítésére. A fogyasztóvédők szeptemberig adnak határidőt arra, hogy az Apple változtasson a mostani gyakorlaton. Vagyis úgy tűnik, hogy a vállalat idén sem kerülheti el a pereket és a támadásokat, a fogyasztóvédők pedig elszántak és nem tágítanak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások