Norvégiában illegális az iTunes

Norvégiában illegális az iTunes

2007. január 25. 19:06, Csütörtök
Úgy tűnik, hogy a skandináv országban mielőbb döntésre akarják vinni az iTunes ügyét és nem akarják, hogy a vita hónapokig húzódjon. Erre utal, hogy a helyi fogyasztóvédelmi biztos minden eddiginél keményebben fogalmazott.

Björn Erik Thon szerint az Apple iTunes szoftvere és a hozzá kapcsolódó szolgáltatás törvénysértő amiatt, mert a megvásárolható és letölthető zeneszámok csak az iPodon hallgathatók meg. Ez az első eset, hogy egy testület vagy szakember hivatalosan is kimondta ezt. Így a norvég szakértők szerint mindez azt jelenti, hogy hamarosan más országok is követik a norvég példát.

Az ombudsman ez év október elsejéig adott haladékot az Apple számára, hogy megváltoztassa az iTunes működését, hogy a szoftver és a szolgáltatás megfeleljen a norvég jogszabályoknak. Amennyiben ez nem történik meg, bíróság elé idézik a céget, pénzbírságot kaphat, de akár a tevékenységének megszüntetésére is kötelezhetik. Björn Erik Thont teljes mértékben támogatta a Forbrukerradet nevű norvég fogyasztóvédelmi szervezet is. Torgeir Waterhouse, a Forbrukerradet tanácsadója elmondta, hogy más európai fogyasztóvédelmi csoportokkal is tárgyalnak.

A norvég ombudsman lépése egyébként csak azért érdekes, mert néhány nappal ezelőtt ő és finn kollégája, valamint a francia, a skandináv és a német fogyasztóvédelmi szervezetek közösen foglaltak állást az iTunes működése ellen, mert nehezményezték, hogy a letölthető zeneszámokat kizárólag az Apple iPodon lehet lejátszani, más hordozható zenelejátszó készülékeken nem.

"Örülünk, hogy az akciónkhoz csatlakozott a VZBV és az UFC Que Choisir is. Ez azt jelenti, hogy most már több mint 100 millió felhasználó követeli, hogy az iTunes változtasson az eddigi gyakorlaton" - jelentette ki Torgeir Waterhouse, egyúttal jelezve, hogy az elképzelést támogatja Svédország és Finnország is.

A de.internet.com német hírportál által idézett Apple képviselő szerint mielőbb rendezni szeretnék ezt a kérdést, de remélik, hogy az európai kormányoknak is fontos a szellemi tulajdon védelme. Azonban felhívták a figyelmet arra is, hogy nemcsak az iTunes az egyetlen ilyen megoldást alkalmazó cég, hiszen ott van például a Musicload, ahonnan a letöltött másolásvédett zeneszámokat szintén csak és kizárólag meghatározott készülékeken lehet lejátszani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások