Putyin és Gorbacsov együtt egy orosz kalózper ellen

Putyin és Gorbacsov együtt egy orosz kalózper ellen

2007. február 6. 17:32, Kedd
Az Orosz Föderáció elnöke és a Szovjetunió egyköri főtitkára is kiállt egy orosz tanár mellett, akit azért vádolnak kalózkodással, mert másolt szoftvereket tartalmazó számítógépet vásárolt.

A New York Times tudósítása szerint a Microsoft nem szeretne beavatkozni az orosz belügynek minősített perbe, márpedig Mihail Gorbacsov éppen ezért fordult a cég elnökéhez, aki szerinte megakadályozhatná egy ártatlan ember elítélését. A szoftvercég üdvözölte a kalózellenes intézkedések keresztülvitelét, miközben maga Putyin elnök is elítélte az eljárást.

Az ügy meglehetősen nagy visszhangot váltott ki Oroszországban, már csak azért is, mert sokak szerint az illetékesek most egy tanáron szeretnének példát statuálni, hogy a Nyugatnak bizonyítsanak. Az illető egy uráli falucska tanára, aki másolt szoftvereket is tartalmazó számítógépet vásárolt, ezért a főügyész szerint bűncselekményt követett el. A vádlottnak ugyanakkor nem volt tudomása az illegális Windows példányokról, ezért sokak szemében ártatlan - így vélekedik Putyin elnök és Gorbacsov is, kiemelve, hogy az eljárás eredményeként a pedagógus könnyen egy szibériai büntetésvégrehajtási intézményben köthet ki.

Az egykori főtitkár saját internetes oldalán intézett nyílt levelet Bill Gates-hez, amelyben kiemelte, hogy a saját életét a fiatalok oktatásának szentelő férfi aránytalanul magas büntetést kaphat egy olyan bűntettért, amelyet el sem követett. Hozzátette, hogy a tanár fizetése még csak össze sem hasonlítható a szoftvercég egyszerű alkalmazottainak bérezésével, ezért is érthetetlen a fenyegetés. Szerinte Gates-nek megértést kellene tanúsítania és a legjobb az lenne, ha dobná az ügyet, Redmond azonban egyelőre nem akar beavatkozni az eljárásba.

A vállalat arra hivatkozik, hogy az orosz fél által kezdeményezett per belügynek számít, és biztosak abban, hogy megfelelő döntés születik majd. A kérdésben maga Putyin sem ilyen optimista, így kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások