Az ECS szerint öt alaplapgyártó marad talpon

Az ECS szerint öt alaplapgyártó marad talpon

2007. február 8. 12:37, Csütörtök
Az Elitegroup Computer Systems vezetésében úgy vélekednek, hogy az alaplapok piaca egészséges és fényes jövő előtt áll, az elkövetkező években azonban igencsak lecsökkenhet a gyártók száma.

David Liu alelnök a DigiTimes-nak adott interjúban beszélt az ágazati várakozásokról és reményekről. Ebben kifejtette, hogy véleményük szerint néhány éven belül csak az igazi nagyok maradnak állva az alaplapgyártó cégek közül, többen eltűnnek majd a süllyesztőben. A helyzet természetesen nem ilyen egyszerű, hiszen több márka létezik, mint gyártó, mindenesetre a létszámcsökkenés ellenére fényes jövőt várnak a vállalatnál.

"Úgy vélem, a végső szám valahol 5 körül alakul majd, lehet ennél több, de kevesebb is. A nagy játékosok még befolyásosabbá válhatnak, előfordulhat, hogy néhányan a jövőben is több márkára építenek majd, hiszen az eltérő szegmenseket így jobban lefoghatják. Így a kisebb gyártók is életben maradhatnak, ám tevékenységük súlypontját valószínűleg áthelyezik majd a tervezésre, ezzel is csökkentve költségeiket" - magyarázta Liu. A módszer ma sem ismeretlen, hiszen például az Asustek számára is bevált az Asrock bevezetése, az Abit pedig az Universal Scientific tulajdonában van.

Ami a piac alakulását illeti, az ECS-nél optimistán tekintenek a jövőbe. Véleményük szerint a gyors technológiai fejlődésbe vetett hit kedvező számukra, az újabb processzorfoglalatok, buszrendszerek és és memóriatípusok megjelenése újabb forgalmat generál. Ez persze nem mindig jó hír a felhasználók számára, akik lassan alig igazodnak el a jelzés és márkarengetegben, a gyártóknak azonban maga a Kánaán, és ez az állapot az ECS szerint 2010-ig mindenképpen fenntartható. Az AMD és az Intel versenye maga a hajtóerő, itt az alaplapgyártók újabb és újabb feladatokat és megrendeléseket kapnak.

Az ECS egyébként nehéz perióduson van túl, jelenleg pedig főként az Asrock által támasztott verseny jelenti az egyik legnagyobb kihívást. A cég néhány év alatt a belépő szintről sikeresen küzdötte fel magát a legnagyobbak közé, napjainkban az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító gyártó az ágazatban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások