A Bundesrat előtt az erőszakos játékok elleni törvénytervezet

A Bundesrat előtt az erőszakos játékok elleni törvénytervezet

2007. február 12. 21:33, Hétfő
A Bundesrat, vagyis a német parlament felsőháza elé került az a bajor törvényjavaslat, ami szerint minden eddiginél szigorúbban járnának el az erőszakos játékok és filmek készítői, illetve terjesztői ellen.

Németországban a szövetségi parlament alsó- és felsőházból áll. Az alsóház, vagyis a Bundestag a fő törvényhozó testület, de a szövetségi államok képviselőiből álló felsőháznak (Bundesrat) a legtöbb törvényt jóvá kell hagynia. A testület pár nap múlva, február 16-án fogja tárgyalni a bajor törvénytervezetet.

Mint ismeretes, az elképzelések szerint az eddigi legfeljebb 50 000 euró helyett immár maximum 500 000 eurós pénzbírsággal sújtanák a számítógépes játékok terjesztőit és kölcsönzőit. Ezenkívül betiltanának más (nem számítógépes) játékokat is, köztük például a Gotchát, a Laserdrome-ot és a Paintballt, ugyanis a bajor vezetők szerint ezek ugyanúgy erőszakosak és ezáltal károsak a gyerekekre nézve.

A mostani előterjesztés abban is különbözik az előzőektől, hogy ebben már külön pontok foglalkoznak az erőszakos filmek betiltásával, illetve kölcsönzésükkel és terjesztésükkel. Azonban nemcsak a játékfejlesztőket, de a kereskedőket is sújtanák az új törvénnyel. Aki mégis megsérti a jogszabályt, akár a korábbi hírekben már említett 1 évi jogerős börtönbüntetést is kaphatna.

"Tudományos tapasztalatok bizonyítják, hogy az úgynevezett gyilkos játékok, amelyekben gyakran az emberi méltóságot sértő cselekmények szerepelnek, elősegíthetik az ilyen tettek megismétlését a való világban" - áll a tervezet indoklásában. Az előterjesztést készítők példaként hozzák fel az 1999-ben Bad Reichenhallban, a 2002-ben Erfurtban és a tavaly Emsdettenben történteket. Ezek a tragikus esetek bizonyítják, hogy változásokra van szükség ahhoz, hogy megvédhetők legyenek a gyerekek az erőszakos játékok káros hatásaitól.

A német büntető-törvénykönyvet új paragrafussal bővítenék. A 131/a paragrafus kimondaná, hogy "egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel sújtható az, aki emberek elleni embertelen erőszakos cselekedeteket jelenít meg, vagy aki ilyen cselekményekben részt vesz, terjeszt, nyilvánosan hozzáférhetővé tesz, 18 évnél fiatalabb személynek kínál, gyárt, forgalmaz, szállít, raktáron tart, reklámoz". A 118/a paragrafussal külön büntetnék azt, "aki erőszakos játékokat felvonultató rendezvényeket (pl. LAN partikat) szervez, ilyen rendezvényeknek helyet, eszközöket biztosít, vagy aki ilyen eseményeken részt vesz". Az első két alkalommal 5000 euróig terjedő pénzbírságot szabhatnának ki a hatóságok.

Ezenkívül módosítanák a német gyermek- és ifjúságvédelmi törvényt is. Amennyiben a Bundesrat elfogadja a törvénytervezetet, az jövő április elsején léphet hatályba - közel sem április elsejei tréfaként.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások