Az Intel bemutatta 80 magos chipjét

Az Intel bemutatta 80 magos chipjét

2007. február 12. 10:37, Hétfő
Az Intel lerántotta a leplet 80 magos fejlesztéséről, amely egyelőre több hiányossággal küszködik. Vetélytársuk eközben a hamarosan megjelenő Barcelona sorozat energiatakarékos funkcióival kampányol.

Mindkét gyártó a héten esedékes ISSCC-konferenciára készülve beszélt terveiről, illetve mutatta be fejlesztés alatt álló újdonságait. Az Intel egy hotelben ismertette újságíróknak a különleges processzort, amely azonban kereskedelmi forgalomban még jó ideig nem bukkanhat fel. A félkész megoldással kapcsolatban több kérdés lezárását sürgetik, mindazonáltal a chip órási, 1 teraflopos teljesítményt nyújt.

A rövid bemutató alatt 3,16 GHz-es órajelen, 0,95 Voltos feszültségen, 62 wattos fogyasztás mellett sikerült elérni a tekintélyt parancsoló eredményt, a puszta számok mellett pedig néhány részletről is lerántották a leplet. Eszerint egy-egy mag maximum 100 millió tranzisztorból áll, a chip mérete pedig 275 négyzetmilliméter - egy átlagos Core 2 Duo processzor esetében ez 291 millió, illetve 143 négyzetmilliméter. A prototípus 65 nanométeres gyártástechnológiával készült, ez azonban változni fog, mivel a jóslatok szerint ez még mindig túl nagy csíkszélesség ahhoz, hogy megérje beindítani a sorozatgyártást.


A 80 magos kísérleti processzor nem x86, hanem VLIW (very long instruction word) utasításkészletre épül, amely a híradások szerint valamivel egyszerűbb megközelítéssel szolgál az otthonokban és a munkahelyen elterjedt processzorokhoz képest. A legnagyobb problémát jelenleg azt jelenti, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő összeköttetés a memóriával, illetve arra sincs kidolgozott eljárás, hogy a programozók szoftveres oldalon hogyan használhatnák ki a 80 mag egyesített erejét. Az Intel folyamatosan egyeztet egyes memóriagyártókkal a következő generációs megoldások elkészítéséről, ehhez azonban időre van szükség.

Az AMD eközben Barcelona kódnéven illetett sorozata energiatakarékos funkcióiról rántotta le a leplet, szintén még a konferencia kezdete előtt. A PowerNow új verziójára támaszkodó négymagos chipek eszerint dinamikusan tudják majd változtatni mind a négy processzormag órajelét, ezek akár el is térhetnek egymástól. Előfordulhat tehát, hogy egy mag 2 GHz felett fut, míg a másik három 1 GHz alatt marad, ezzel is visszafogva a fogyasztást. A cég tájékoztatása szerint ezzel a megoldással újabb 10 wattot sikerült lefaragni a chipek étvágyából.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások