Amerikai online bűnözési térkép készült

Amerikai online bűnözési térkép készült

2007. február 15. 09:02, Csütörtök
Az ID Analytics elkészítette az Egyesült Államok pontos internetes bűnözési térképét, amelyből világosan kiderül, melyik városokban számíthat az ember leggyakrabban például az elektronikus módon tárolt személyes adatainak az ellopására.

A térkép elkészítése egyáltalán nem zárult meglepő eredménnyel, hiszen a nagyvárosok, így például New York és Los Angeles a lista elején vannak, vagyis a kiberbűnözést tekintve a legfertőzöttebb területeknek számítanak. Ezenkívül szintén nem számít túl biztonságos területnek ilyen szempontból egész Kalifornia és Nevada szövetségi állam sem. A Top10-es listán szerepel még Arizona, Oregon, Washington, Illinois, Michigan és Texas is.

A cég a térkép elkészítéséhez a 2003. januárja és 2006. júniusa között történt online bűnözési eseteket vette figyelembe. A dokumentumot elkészítő szakemberek összesen egymillió adatot vizsgáltak meg. Az Egyesült Államokban a legkevésbé Wyomingban, Idahóban, Montanában, New Hampshireben, Vermontban és Massachusettsben kell arra számítanunk, hogy valaki vagy valakik ellopják adatainkat.

Az ID Analytics két héttel a Javelin Strategy & Research vállalat által ismertetett eredmények után hozta nyilvánosságra a saját jelentését. A Javelin szakemberei által készített anyagból kiderült, hogy csak tavaly az Egyesült Államokban 49,3 milliárd dollár értékű kárt okoztak az adattolvajok. Ez 11,5 százalékkal jobb eredmény a 2005-re vonatkozó értékeknél. Ennek oka, hogy az emberek egyre jobban figyelnek fontos adataikra, és bizalmatlanná, óvatossá váltak.

"A legfertőzöttebb területeknek természetesen a nagyobb városok számítanak. Ennek oka a nagyobb népességszám, ami megkönnyíti az elkövetők dolgát, hiszen több a potenciális áldozat és könnyebben el tudnak bújni a hatóságok elől" - hangsúlyozta Stephen Coggeshall, az ID Analytics egyik vezetője, a térkép készítője. A legveszélyeztettebbek közé a 150 000 dollárt vagy még többet kereső személyek tartoznak.

Érdekesség, hogy a dokumentum nemcsak az egyes városokra tér ki, de azokon belül az egyes városrészekre, kerületekre is. A megvizsgált esetekben a károsult személyek 10-15 százaléka tudta, hogy mi történt vele. Feltűnő új jelenség az is, hogy egyre többször követnek el a bűnözők olyan bűncselekményeket a világhálón, amelyekhez maguk találnak ki személyes adatokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások