AnyDVD HD: másolásvédelem megsemmisítve

AnyDVD HD: másolásvédelem megsemmisítve

2007. február 21. 00:41, Szerda
A SlySoft szép csendben piacra dobta az AnyDVD legújabb változatát, amely immár a HD DVD korongokkal is megbirkózik, megkerülve az AACS másolásvédelmet és a HDCP-vel kapcsolatos követelményeket.

A cég tájékoztatása szerint a szoftver bármilyen kiadvánnyal automatikusan együttműködik, vagyis kivétel nélkül lehetővé teszi a HD DVD lemezek korlátlan lejátszását, a másolásvédelem kiiktatását, valamint a harmadik féltől származó lejátszószoftverek bevetését, amennyiben ezt korábban valamilyen úton-módon igyekeztek kiküszöbölni. A kiadók válasza egyelőre nem érkezett meg, de valószínűleg nem örülnek a termék megjelenésének.

Az AnyDVD HD ugyanis a család többi tagjához hasonlóan teljes megoldást kínál a kiadványok másolására és korlátlan lejátszására, átörökítve a hagyományos DVD-lemezek esetében alkalmazott egyes funkciókat, mindezeket pedig megtoldja néhány újdonsággal. A fejlesztéssel bármilyen nagy felbontású (egyelőre kizárólag HD DVD) kiadványt sokszorosíthatunk, az eredeti minőségben történő megtekintéshez nincs szükség HDCP-t támogató hardverre, és lehetővé válik többek között a PowerDVD Ultra használata azon tartalmak esetében, amelyeknél ezt eddig korlátozták (Studio Canal, The Weinstein Company, Kinowelt és Optimum kiadványok).

A cég szerint megoldásuk alapvetően eltér a nemrég ismertetett eljárástól, amely a nyílt forráskódot támogató közösség egy-egy tagja révén bukkant fel. Saját fejlesztésük nemcsak a stúdiók által bevezetett korlátozásokat oldja fel - a régiókódokkal együtt - de lehetővé teszi a kiadványok szerkesztését, vagyis megszabadulhatunk a számunkra kevésbé érdekes extráktól, figyelmeztetésektől, bevezetőktől, stb. A programért egyébként fizetni kell, a próbaverzió 21 napig használható. A Blu-ray egyelőre hiányzik a listáról, ám a másolásvédelem hasonlósága miatt a cég rövid időn belül kiegészítheti a szoftvert.

Arról nem szólnak a hírek, hogy a kiadók és filmstúdiók miképpen reagáltak a megjelenésre. A fejlesztés mindazonáltal komoly kihívás elé állítja őket, így nem zárhatjuk ki egy súlyos vita kirobbanását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások