Tartalomfelismerés az illegális letöltések ellen

Tartalomfelismerés az illegális letöltések ellen

2007. február 20. 17:34, Kedd
A kiadók próbálják visszaszerezni irányításukat kiadványaik felett ebben az online-letöltős világban, és úgy tűnik találtak is egy hatékony szoftveres módszert.

Az új technikai megoldás lényegében egy tartalom-felismerő szoftver, mely állítólag annyira fejlett, hogy akár rossz minőségű, homályos videókat is képes felismerni. Kiadói remények szerint ez a módszer a szórakoztatóipar legnagyobb problémájára, az illegális zene és videó letöltésekre megoldást hoz.

Vance Ikezoye, az Audible Magic főigazgatója mutatta be az új technológiát. Letöltött egy kétperces klipet a YouTube-ról, majd a cég új tartalomfelismerő rendszerével azt beazonosította, pedig a klip egy kézi kamkorderrel moziban felvett, kínai szinkronizálású, nagyon rossz minőségű és rövid része volt egy mozifilmnek. A szoftver kiszűrte, hogy a Kill Bill második részének 49 perc 37-ik másodpercéről van szó.

A kiadók minden erővel megpróbálják rávenni az internetes tartalomszolgáltatókat, hogy alkalmazzanak ilyen technológiát a zenei, illetve képi tartalmú illegális anyagok kiszűrésére. A MySpace éppen a múlt héten jelentette be hogy használná a módszert, a Google tulajdonában lévő YouTube viszont egyenlőre hallani sem akar erről annak ellenére, hogy a cég alapítói korábban kijelentették, hogy tavaly év végétől használni fognak tartalomszűrést. Ráadásul még inkább magukra haragították a kiadókat azzal, hogy csak azokat az anyagokat kívánják megszűrni, melyeknek tulajdonosai vagy kiadói bővítenék licencszerződésüket a YouTube-al.

A feszültség mindenesetre csak nő, és az olyan cégek mint az NBC vagy Viacom élesen bírálták a Google-t a késlekedésért. Éppen nemrégiben kérte arra a Viacom a YouTube-ot, hogy szedjen le 100 000 különféle videoklipet az oldalról. Egy nyilatkozatában a YouTube azt közölte, hogy az engedély nélküli tartalmak beazonosítása komplex probléma, melynek kezeléséhez a kiadókkal való együttműködésre lenne szükség. "A YouTube esetében a jogdíjas anyagok azonosítása egy automatizált folyamattal lehetetlen" - áll a nyilatkozatban.

Az Audible Magic és Gracenote rendszerei egyébként egy adatbázis segítségével működnek, melyben minden jogvédett anyag digitalizált verziója megtalálható. Abban az esetben, ha új fájlok kerülnek feltöltésre egy weboldalon, a rendszer felismeri ha probléma van, és leblokkolja a feltöltést. Ikezoye szerint: "A rendszer segít a kiadóknak megvédeni a jogaikat. Olyan ez mint amikor a szellemet visszazárjuk a palackba". A program hangzóanyag kiszűrésére készített verziója egy ideje már sikeresen működik egyes fájl-megosztó rendszereken, például a MySpace-en, de a videószűrés lehetősége még sokkal igéretesebb.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások