Az Intel is a Vista frissítésére vár

Az Intel is a Vista frissítésére vár

2007. március 9. 14:14, Péntek
Az Intel vezérigazgatója jelezte, hogy vállalata a Windows Vista első javítócsomagjára vár, és ennek megjelenéséig nem hajlandó alkalmazni a szoftvert. Az eredeti verzió nem nyerte el tetszésüket.

Paul Otellini a ZDNet blogbejegyzése szerint a Bank of America Technology konferencián jelentette ki, hogy az Intel sok más vállalathoz hasonlóan óvatos álláspontra helyezkedik és a frissítésekkel megvárja a Windows Vista első javítócsomagjának megjelenését. Ezt az elképzelést azzal indokolják, hogy szakértőik nem találták megfelelőnek az operációs rendszer végleges verzióját és azt tanácsolták, hogy a komoly lépések előtt mindenképpen várják meg a kezdeti gyermekbetegségeket leküzdő javításokat.

"Nem tudok olyan szervezetről, amely még az SP1 előtt komoly frissítésre szánná el magát" - jelentette ki a vezérigazgató, amikor a véleményét kérdezték a Vistával és annak várható eredményeivel kapcsolatban. Ez az óvatosság azonban szerinte nem árthat a Microsoftnak, mivel a legtöbb cég a nagyvállalati (enterprise) licenceket helyezi előtérbe. A fogyasztói szegmensben a Vista az XP-hez hasonlóan teljesít majd, vagyis a vásárlói igények csak szép lassan erősödnek meg, ám előbb-utóbb a többség átáll majd az új verzióra.

Otellini válaszaiban azt is elejtette, hogy a Vistával a Windows platform szinte minden korábbinál közelebb került a Mac OS-hez. Ezt a helyzetet nem minősítette, ám többen tudni vélik, hogy a vezérigazgató nagy rajongója a platformnak.

Ehhez a feltételezéshez nagyszerűen illeszkedik, hogy állítólag komoly szerepet játszott abban, hogy az Apple fontolóra vette az Intel chipek alkalmazását saját termékeiben. Véleményét összefoglalva a következő képet kapjuk: a magánszemélyek a külcsín hatására fokozatosan beadják derekukat, míg a nagyvállalatok mindenképpen kivárnak az első javítócsomagig.

A cég terveit illetően Otellini annyit árult el, hogy a piaci részesedést a 10 éves szint közelében szeretnék tartani. Ez az x86-chipek piacán 72 és 86 százalék közötti eredményt jelent, vagyis nem sok esélyt hagynának az AMD-nek saját tervei végrehajtására. A Linux szerinte egyelőre csak az ultramobil eszközöknél terjed igazán, ám elárulta, hogy a közelmúltban a Microsoftot is igyekeztek rábírni arra, hogy a jobb teljesítmény és nagyobb hatékonyság érdekében optimalizálja kernelét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások