Mégis csökkenhet a PS3 ára

Mégis csökkenhet a PS3 ára

2007. március 10. 16:35, Szombat
Mégpedig elsősorban az olcsóbb chipek alkalmazása, vagyis a gyártási költségek csökkentése révén. A Sony abban bízik, hogy az október-március közötti időszakban végre nyereségessé válhatnak a konzoleladások.

A Reuters a Nikkei japán üzleti lapra hivatkozva számolt be a Sony terveiről, amelyekben ez a két fő szempont, a költségek csökkentése, valamint a nyereségesség elérése szerepel. Ezt főként olcsóbb chipek alkalmazásával érnék el, amelyeket már az európai változat kapcsán megemlítettek. Mindezt kombinálva az egyéb lépésekkel a japán gyártó nagymértékben javíthat a mérlegen és végre profitot söpörhet be a konzolokon, ami alaposan ráférne a cégre.

A március 23-án megjelenő európai PS3 ugyanis az eddigi komplett megoldás helyett nagyrészt szoftveres úton biztosítaná a kompatibilitást a család korábbi tagjaival, aminek eredményeként romlik a hatékonyság és kevesebb régebbi játékot futtathatunk majd az új készülékeken. Érdekes módon az öreg kontinensen kapásból többe kerül majd a konzol, hosszabb távon viszont éppen ettől várják a költségek, így közvetve az ár csökkenését. Márpedig ezt minél előbb végre kell hajtani, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy a gyártásért felelős részleg vesztesége a korábban várt 1,71 milliárd dollárt is meghaladja majd. A nyereségessé válást remények szerint az október és jövő március közötti időszakban érik majd el, vagyis ekkorra minden egyes konzol eladása profitot jelent majd a cégnek.

Ebben több tényező is szerepet játszhat: először is a csíkszélességet leszorították 65 nanométerre és dolgoznak a 45 nanométeres utódok 2009-es megjelenésén, ezen kívül pedig szóba került a Cell - "szuperszámítógép mikrochipen" - gyártásának kihelyezése, tovább csökkentendő a költségeket. Ez utóbbira a 2004-ben meghozott terv alapján három év alatt csaknem 4 milliárd dollárt költöttek, aminek lefaragása szintén sokat segíthet.

Az SCE egyelőre nem fűzött kommentárt a hírhez, a konkrétumokat így továbbra sem ismerhetjük meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások