Intel Bearlake: DDR3 és PCI Express 2.0 májustól

Intel Bearlake: DDR3 és PCI Express 2.0 májustól

2007. március 19. 10:25, Hétfő
Az Intel a CeBIT alatt mutatta be készülő új asztali chipkészleteit, amelyekkel teljessé válik a generációváltás: jön a DDR3 memória, valamint a PCI Express 2.0 támogatása, gyorsabb FSB-vel, új chipekkel.

A DigiTimes két részletben ismertette a processzorgyártó által bemutatott újdonságokat. Elsőként a mainstream kategóriába szánt P35 jelzésű chipkészletről rántották le a leplet, amely mindenki által szabadon megtekinthető a kiállításon, a másik három (PCI Express 2.0 támogatással, illetve integrált vezérlővel kibővülő) sorozat prototípusai viszont egyelőre csak zárt ajtók mögött szemlélhetők meg.

A P35 lesz az asztali vonal új élharcosa, 1333 MHz-es FSB-vel (ami többek között az új Core 2 Duo chipekhez is szükségeltetik majd), a DDR3 memóriák támogatásával, illetve az új 45 nanométeres processzorok (az ikermagos Wolfdale és a négymagos Yorkfield) befogadásával. A fejlesztés feladata a jelenlegi 965 Express chipkészletek leváltása, az Intel azonban tisztában van azzal, hogy a DDR3 egyelőre kevés példányban és meglehetősen drágán elérhető, ezért két átmeneti változatot is készítenek. Összesen tehát három verzióból válogathatnak majd az alaplapgyártók, amelyek választhatnak, melyik összeállítást tartják életképesebbnek: kizárólagos DDR3-támogatás, DDR3 és DDR2 egyidejű támogatása, illetve csak a DDR2 kezelése.

Az X38 az abszolút csúcskategóriát képviseli, már ami az asztali chipkészleteket illeti, ez ugyanis a 975X Express utódaként érkezik majd, várhatóan a harmadik negyedévben. Az FSB sebessége nem változik, megjelenik viszont a PCI Express 2.0 támogatás, a memóriáknál pedig végképp dobják a második generációt, itt már kizárólag a DDR3 lesz elérhető. Az alaplapokon két x16-illesztő kap majd helyet, de az SLI, illetve a CrossFire támogatás licencelési okokból egyelőre kérdéses.

A G33 jelzésű sorozat (második negyedév) integrált grafikus vezérlővel bővül ki. A memóriát illetően itt is választhatunk a DDR2 és az új DDR3 között, az FSB szintén 1333 MHz, az integrált vezérlő pedig DirectX 9-et támogat. A valamivel később, a harmadik negyedévben érkező G35 vezérlője már DirectX 10-es lesz, a többi részletben megegyezik közvetlen elődjével.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások