Iskolai mobiltilalom Olaszországban

Iskolai mobiltilalom Olaszországban

2007. március 21. 22:27, Szerda
Bajorország után immár Olaszországban is a mobiltelefonok használata az oktatási intézményekben. Ausztriában és Franciaországban ugyanakkor még nincsenek konkrét döntések.

Az olasz kormány a múlt hét pénteken döntött úgy, hogy minden iskolában tilos lesz ezentúl a mobil készülékek használata - ezt Giuseppe Fioroni oktatási miniszter jelentette be. A szigorú intézkedésre azért volt szükség, mert az elmúlt hónapokban nagyon megnőtt a diákok mobiltelefonjain tárolt erőszakos vagy pornográf videók száma. A felvételek között volt egy film, amin azt lehetett látni, hogy az osztálytársai miként aláznak meg egy fogyatékos diákot. Az egészet felvették egyikük mobiltelefonjának a kamerájával, majd a videót feltették az internetre. Egy másik esetben pedig a tanulók azt rögzítették, ahogy a tanárnőjüket molesztálták és idegesítették.

A döntés értelmében az, aki több esetben sem engedelmeskedik az utasításnak, annak elkobozhatják a készülékét vagy a legsúlyosabb esetben akár ki is csaphatják az iskolájából. A kormányhatározattal Olaszország lett Görögország után a második olyan állam a világon, ahol ilyen tilalom van érvényben.

Ausztriában sem az oktatási minisztérium, sem a tanárok nem gondolkodnak ilyen megoldás bevezetésén. A felek egyetértenek abban, hogy a jelenlegi helyzet szabályozására bőven megfelel az oktatási intézmények saját házirendje. Az osztrák tanulók egyébként bevihetik az órákra a mobiltelefonjukat, de a tanítás alatt ki kell kapcsolniuk. "A mobil eszközök használatát a házirendekben szabályozzák. Erről a kérdésről a jövőben is az egyes iskolák vezetői fognak dönteni" - mondta Petra Hafner, az osztrák oktatási miniszter szóvivője. "A legtöbb iskolában olyan szabályozás van, ami jelenleg megfelel mind a két félnek. Azonban, ha egy idő után ez már nem lenne elegendő, akkor természetesen mi is meg fogunk fontolni más megoldásokat is" - erősítette meg Walter Riegler, a GÖD szakszervezet tanárrészlegének munkatársa is.

A mobil készülékek használatának az iskolákban való betiltása egyébként nemcsak Olaszországban és Ausztriában téma, de Franciaországban is. Korábban a francia politikusok is komolyan mérlegelték a tilalom bevezetését.< Gilles de Robien oktatási miniszter a Le Parisien nevű helyi lapnak kijelentette, hogy a tanítás alatt egyáltalán nem szabadna engedélyezni a mobil készülékek használatát. Ennek a kérdésnek a szabályozása ott az iskolaigazgatók feladata, míg a meghozott döntésekről tájékoztatni kell a szülőket is. Franciaországban tavaly áprilisban a Párizs melletti Porchevilleben egy diák megtámadott egy tanárt, a társa pedig felvette az esetet. A leggyakoribb problémának a tanítás alatti SMS-küldés, a csengőhangok lejátszása és a tanárok engedély nélküli lefilmezése számít.

Mint ismeretes, korábban a bajor kormány döntött úgy, hogy kitiltják az iskolákból a mobiltelefonokat. Sőt, felmerült az MP3-lejátszók használatának megtiltása is. Tavaly decemberben pedig a görögországi általános és középiskolákból tiltották ki a mobiltelefonokat, azzal a magyarázattal, hogy megzavarják a tanítást.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások