Módosult a "Vista Capable" meghatározása

Módosult a "Vista Capable" meghatározása

2007. április 10. 10:04, Kedd
A Microsoft röviddel a logó és az annak meghatározása miatti per megindulását követően módosította leírását és kiemelte, hogy a gyengébb gépeken a Vista alap funkciói éppen csak eldöcögnek.

A tengerentúli beszámolók szerint a szoftvercég még közvetlenül az ünnepek előtt módosította a "Vista Capable" matricák meghatározását, elkerülendő a jövőbeni félreértéseket. Tették ezt valószínűleg azért, mert komoly következményektől tartanak, amennyiben a bíróság ellenük ítél a logó miatt indult perben. Előfordulhat ugyanis, hogy büntetéssel sújtják a céget, amiért az nem tisztázta az operációs rendszert futtatásának nehézségeit az előzetesen megfelelőnek ítélt, ám végül gyengének bizonyult konfigurációkon.

A per megindításáról a múlt héten mi is beszámoltunk. Ebben azt kifogásolják, hogy a "Vista Capable" matrica olyan számítógépekre is felkerült, amelyek valójában nem, vagy csak minimálisan felelnek meg a Vista hardverkövetelményeinek, ezért a főbb funkciók futtatása komoly nehézségekbe ütközik.

Több esetben kiderült, hogy az Aero Glass, a Flip3D és a Media Center nem is elérhető, mivel az érintett gépeken többnyire csak a fapados Windows Vista Home Basic hajlandó elindulni. A jelek szerint Redmond igen gyorsan lépett és rögtön megváltoztatta a matrica jelentését meghatározó bekezdést.

Az új változatban már kiemelik, hogy a "Vista Capable" kategóriába tartozó számítógépek abban különböznek lassabb társaiktól, hogy a Vista alap funkcióit legalább egy minimális szinten futtatni tudják. Ezen alap funkciók közé tartozik az információk rendezése és keresése, a biztonság, valamint a megbízhatóság. Hozzáteszik, hogy néhány további alkalmatosság, amelyek az operációs rendszer prémium változataiban találhatók meg, komolyabb hardvert igényelhetnek.

Kétségkívül igen óvatos megfogalmazással álltak elő a Microsoftnál, hiszen ebbe már nagyon nehéz belekötni. Más kérdés, hogy ezzel a matrica és maga a besorolás is elveszítette eredeti értelmét, hiszen a felhasználók nem sokra mennek azzal, ha az alap funkciók éppen csak eldöcögnek az otthoni vagy munkahelyi számítógépeken.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások