Windowst is futtat az OLPC olcsó laptopja

Windowst is futtat az OLPC olcsó laptopja

2007. április 27. 20:58, Péntek
A projekt első embere bejelentette, hogy a százdollárosként hirdetett laptop életének legfontosabb fázisába érkezett. A pontos ár megvan, a sorozatgyártás októberben indulhat, a készülék pedig Windowst is futtatni fog.

Nicholas Negroponte újságírók előtt ismertette a legújabb fejleményeket, valamint a várható ütemtervet. Beszédében nemcsak arról számolt be, hogy az olcsó készülék a Windows operációs rendszerrel is megbirkózik a nyílt forráskódú platform mellett, hanem arról is, hogy a végleges indulási ár 175 dollár lesz, vagyis csaknem kétszerese az eredetileg tervezettnek. Még így is jócskán a hagyományos PC-k és laptopok árai alatt maradnak, így reményeik szerint megfelelő lesz az érdeklődés.

Eddig összesen hét ország jelezte részvételi szándékát, ezek sorrendben Argentína, Brazília, Líbia, Nigéria, Pakisztán, Thaiföld és Uruguay. Negroponte elmondása szerint 3 milliós megrendelésre van szükség ahhoz, hogy októberben beinduljon a sorozatgyártás a Quanta Computer gyártósorán, de az újabb országok csatlakozásával - amelyek között Peru és Oroszország is felbukkanhat - várhatóan meglesz ez a szám. A 175 dolláros árhoz még további 1 dollár társul, amelynek feladata a disztribúciós, vagyis forgalmazási és szállítási költségek fedezése lesz, az ár azonban várakozásaik szerint 2008 végére lecsökkenhet a 100 dollár körüli szintre.



Negroponte elárulta, hogy mérnökeik a Microsoft szakembereivel közösen dolgoztak a Windows egy speciális változatán, amely elfutna a laptopon. Részleteket nem közölt, de valószínű, hogy arról az olcsó csomagról van szó, amelynek megjelenését néhány napja tették közzé. Ebben a Windows XP Starter Edition és néhány egyéb szoftver foglal helyet. A szoftvercég egyelőre nem reagált a bejelentésre.

Az is szóba került, hogy a laptop akár az amerikai iskolákban is megjelenhet, amit csak erősít, hogy eddig 19 állam kormányzója jelezte érdeklődését a projekt iránt. Korábban ugyan maga Negroponte jelentette ki, hogy igyekeznek a fejlődő államok szegény rétegeire koncentrálni, ez azonban változhat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások