Százezer alkalmazott személyes adatát lopták el

Százezer alkalmazott személyes adatát lopták el

2007. május 10. 10:09, Csütörtök
Ezúttal az amerikai légiforgalom biztonságáért felelős hivatalából tűnt el egy merevlemez, 100 ezer alkalmozott személyes adataival együtt. A hivatal még azt sem tudja hogy épületen belül van-e még a merevlemez vagy ellopták.

Újabb merevlemezen tárolt személyes adatokkal kapcsolatos incidens történt egy Egyesült Államokbeli kormányzati szintű hivatalban. Ezúttal az amerikai légiforgalom biztonságáért felelős hivatalából tűnt el nyomtalanul egy külső merevlemez, tele fontos és titkos adatokkal. Szinte hihetetlennek hat a hivatal abbéli közlése, miszerint fogalmuk sincs hová lett az a merevlemez, melyen körülbelül 100 ezer, a cég jelenlegi és volt alkalmazottjainak személyes adatai vannak.

A Transportation Security Administration (TSA) négy éve szoros együttműködésben van az Amerikai Védelmi Minisztériummal és leginkább arról ismert, hogy alkalmazottai világítják át az utasokat a repülőtéri terminálokon. A TSA még a múlt héten fedezte fel az ominózus merevlemez hiányát, de azóta sem jutottak semmire annak felkutatásában. "A keresés mostani stádiumában még tisztázatlan, hogy a hiányzó merevlemezt ellopták, vagy még itt van a központunkban." - közölte a hivatal amiből kiderül, fogalmuk sincs mi is történhetett a merevlemezzel .

Természetesen azt feltételezik, hogy lopás történt. Ebben az esetben viszont az eset különösen kínos mivel figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a merevlemez a TSA washingtoni központjának szigorúan ellenőrzött területéről tűnt el. Éppen ezért a TSA tisztviselői egyenesen az FBI-t és az amerikai titkosszolgálatot kérték fel az ügy felderítésére. A meglovasított merevlemezen a TSA-nál 2002 és 2005 közötti időszakban dolgozók személyes adatai voltak/vannak. Az adatok között szerepelnek az alkalmazottak társadalombiztosítási számai, születési dátumai, fizetési jegyzékeikkel kapcsolatos információik, banki adataik és bankszámlaszámaik.

A TSA-nak ez a helyzet nagyon kényelmetlen, mivel nem ez az első ilyen eset. Tavaly szeptemberben történt ugyanis, hogy 1200 volt alkalmazott TB száma és születési dátuma tévedésből rossz címre lett elküldve. Az ilyen és hasonló esetek mindenesetre tanulságosak. A mai technikai fejlettségnek köszönhetően egy zsebben elférő kis eszközön hihetetlenül nagy mennyiségű adatot lehet tárolni, emiatt olyan cégeknél vagy hivataloknál, ahol nagymennyiségű titkos adatot tárolnak valószínűleg érdemes átgondolni, nem-e szükséges olyan intézkedéseket hozni, melyekkel csökkenteni lehetne az ilyen esetek előfordulásának lehetőségét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások