A bíróság döntött: a TV2 nem adhat több Helyszínelőket

A bíróság döntött: a TV2 nem adhat több Helyszínelőket

2007. május 13. 08:56, Vasárnap
A Viasat 3 sajtóközleményben tudatta a nyilvánossággal a Fővárosi Bíróság legújabb döntését, mely a Helyszínelők védjegy használatával kapcsolatos.

Mint az köztudott, a Helyszínelők sorozat a Viasat 3-on vetette meg először lábát Magyarországon, s a hatalmas sikert követően idővel az RTL Klubra is utat talált a széria egyik leágazása, mely azóta az egyik legnézettebb sorozattá vált idehaza. Még ezt megelőzően a TV2 elindította a JAG - Becsületbeli ügyek című sorozat egy spinoffját, az NCIS című krimisorozatot, mely a tengerészettel kapcsolatos bűnügyekben nyomozó ügynökcsapatról szólt - s a "Tengerészeti helyszínelők" alcímet biggyesztette mellé, holott a műfajon kívül semmi közös nem volt a két szériában.

A Viasat 3 pert indított védjegy-bitorlás címén, s A bíróság a tárgyaláson hozott végzésében ideiglenes intézkedéssel eltiltotta a TV2-t az "NCIS - Tengerészeti Helyszínelők" megjelölés használatától mind a műsorsugárzás, mind pedig a műsor reklámozása tekintetében. A bíróság az ideiglenes intézkedést elrendelő végzést szóban indokolta.

Az indokolásban a bíróság utalt arra, hogy elfogadja a VIASAT perrel kapcsolatos érveléseinek többségét, így azt is, hogy a TV2 által használt műsorcím összetéveszthető a VIASAT által védjegyként lajstromozott "Helyszínelők" szóval. Kitért arra is, hogy a tévénézők a TV2 által használt megtévesztő műsorcím miatt a két sorozat között tévesen kapcsolatot láttak, és ennek megszűnése olyan előny, amely a TV2-nél keletkezett hátrányt lényegesen meghaladja.

A bíróság elutasította a TV2 érvelését, miszerint a sorozat címének megváltoztatása tetemes költséget róna rá. A bíróság ugyancsak megállapította, hogy a VIASAT oldalán fennáll a különös méltánylást érdemlő jogvédelem, mégpedig a védjegyhez fűződő kizárólagos használati jog miatt. Ez a jog megelőzi a TV2-nél jelentkezett esetleges hátrányokat, annál is inkább, mivel a bíróság nem a sorozat sugárzásától tiltotta el a TV2-t, hanem csak a valószínűleg jogsértő címtől. Ez pedig egy már bevezetett sorozat esetében nem jár magas költséggel.

A bíróság az ideiglenes intézkedést előzetesen végrehajthatóvá nyilvánította, azaz a TV2 fellebbezésére tekintet nélkül végrehajtható. A TV2 képviselője már most bejelentette, hogy fellebbezni fog, de ez nem érinti az előzetes végrehajthatóság fennállását, így a "NCIS - Tengerészeti Helyszínelők" műsorcím azonnali hatályú megváltoztatására a VIASAT már fel is szólította a TV2-t.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások