Windows Server 2008 néven jön a Longhorn

Windows Server 2008 néven jön a Longhorn

2007. május 14. 10:13, Hétfő
A Microsoft akarva-akaratlanul megerősítette, hogy az eddig Longhorn kódnéven ismert operációs rendszer Windows Server 2008 néven jelenik majd meg a boltokban. A cég frissítései eközben újabb problémákat okoznak.

Szemfüles internetezők figyeltek fel arra, hogy a szoftvercég francia részlegének hivatalos oldalán felbukkant a teljes név, ami arra utal, hogy a Microsoft ezzel az elnevezéssel dobná piacra a szerverekre szánt operációs rendszert, amely a Vista további csiszolásaként, tökéletesítéseként is felfogható. Maga az oldal semmilyen új információval nem szolgál, mindössze egy jelentkezőívet kínál a harmadik bétaverzióhoz, ám már ez is elegendő volt ahhoz, hogy számos forrás lecsapjon az információmorzsára.


Az év második felében megjelenő végleges változat több újítást (Server Manager, Server Core, Windows PowerShell, IIS 7.0, UEFI 2.0, valamint Active Directory Federation Services) is magába foglal majd, amelyek révén a cég szerint csökkenhetnek a karbantartási és szervizelési költségek, és növelhető a biztonság és a megbízhatóság. Korábban az újítások közül a Network Access Protection technológiát emelték ki, amely a megfelelő frissítésekig nem engedélyezi a hálózat elérését a laptopok számára, míg a szerver szerepkörök révén csak a valóban szükséges kódrészletek települnek fel. A minimalista opció esetén például csak a bázis funkciók kerülnek az adott gépre - a körből akár a Windows Explorer, a médialejátszó és a grafikus kezelőfelület is kimaradhat.

A szoftvercég eközben a legújabb frissítések által okozott újabb galibákkal küzd, az Internet Explorer májusi kumulatív javítócsomagja ugyanis számos felhasználó számára komoly gondokat okoz. Elsőként az Outlook 2003 felhasználók jártak rosszul a frissítés telepítésével, mivel ezt követően komoly sebességbeli problémákról számoltak be, ám hamarosan kiderült, hogy ez a jelenség nem korlátozódik a szoftvercég saját levelezőkliensét használók körére.

Bár a hiba első észlelése már április végén felbukkant a WSUS blogon, ennek okát eddig nem sikerült megtalálni. Mindez arra kitűnő példa, hogy a frissítéseket nem minden esetben érdemes azonnal, automatikusan telepíteni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások