Bemutatkozott az AMD Phenom

Bemutatkozott az AMD Phenom

2007. május 15. 11:44, Kedd
Az AMD bemutatta következő generációs asztali sorozatát, amely azonban csak az év második felében indul majd útjára. A processzorgyártó partnerét, a TSMC-t is elárasztja megrendeléseivel.

A cég rögtön egy brutális összeállítással demonstrálta az új platformot és a kibővült lehetőségeket. A kellemest összekapcsolták a hasznossal és a bemutatón nemcsak az új natív négymagos asztali processzorokat, hanem az eddig R600 néven ismert Radeon HD 2900 XT grafikus kártyát is leleplezték, amelynek megjelenéséről már egy nappal korábban beszámoltunk.

A "FASN8" kódnévvel illetett platform képviselőjeként bemutatkozó konfigurációban ugyanis rögtön két Phenom X4 chip kapott helyet, vagyis összesen nyolc mag dolgozott együtt. A megjelenítésért a Radeon család új zászlóshajója felelt, az összeállítást pedig az AMD saját, szintén következő generációs lapkakészlete szolgálta ki. Mivel a processzorok várható újdonságairól már szintén számot adtunk, ettől most eltekintenénk. Azt azonban talán érdemes megjegyezni, hogy a gyártó a jelenleginél jóval nagyobb teljesítményt és nagyjából változatlan fogyasztást vár fejlesztéseitől, amelyek felvehetik a versenyt a Core 2 sorozat legerősebb példányaival is.


A hírek szerint az AMD az ATI hűséges partnerét, a tajvani TSMC-t is alaposan ellátná megrendelésekkel, amelyek révén a cég gyártósorai csúcssebességgel bocsátanák ki az új, főleg középkategóriás grafikus vezérlőket. Mivel erre az AMD-nek már nincs szabad kapacitása - az pedig szóba sem jöhet, hogy saját németországi gyártósorait állítsa be Radeon chipek gyártására - várhatóan a TSMC fogja legyártani az RV610 és RV630 kódnevű grafikus chipek tömegét, vagyis a középkategóriás Radeon HD 2400 és 2600 kártyák szívét. Itt nincs idő a tétovázásra, ugyanis minél nagyobb mennyiségre van szükség, hogy megelőzzék a GeForce 8600 és 8500 egyeduralmának kialakulását.

A Phenom sorozat első tagjainak felbukkanása a harmadik, illetve a negyedik negyedévben várható. Remélhetőleg a mindenre kiterjedő tesztek megjelenésére nem kell addig várnunk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások