Digitális leépülés veszélyezteti az emberiséget?

Digitális leépülés veszélyezteti az emberiséget?

2007. június 11. 21:18, Hétfő
Az adattárolás folyamatosan fejlődik. Az emberek mindent lementenek: CD-re, DVD-re, USB-kulcsokra. A szakemberek szerint azonban a tény, hogy semmit sem jegyzünk meg, mindent csak elraktározunk, hosszú távon nem sok jóval kecsegtet.

Az adattárolás talán még soha nem volt ennyire könnyű és olcsó, mint napjainkban. Egy USB-kulcs alig néhány ezer, egy DVD-lemez pár száz forintba kerül. Ma már akár útközben is menthetünk le adatokat, akár a notebookunk vagy a mobiltelefonunk segítségével. Egyre kevesebb dolgot kell megjegyeznünk, hiszen minden a lemezeken, a memóriakártyákon vagy az USB-kulcsokon van. Némely kutató ezért Copy & Paste szindrómáról beszél, és egyes fontos agyi funkciók elveszítését vízionálják. Egyes szakemberek már egyenesen digitális Alzheimer-kórnak és digitális demenciának nevezik a jelenséget.

S valóban, ha belegondolunk, mennyi mindent kell a mindennapokban megjegyeznünk: PIN-kódok, banki és más jelszavak, telefonszámok, nevek és címek. Persze ezeket általában tároljuk is valahol, azonban, ha az adott eszköz megsérül vagy elveszik, akkor döbbenünk csak rá, hogy mennyire kiszolgáltatottak is vagyunk és hogy a saját agyunk memóriakapacitását mennyire nem használtuk ki.

Dél-Koreában arról folyik a vita, hogy a 20 és 30 év közötti fiatalok közül egyre többen szenvednek az információk elfelejtésétől és függővé válnak az adattároló megoldásoktól. Elég csak arra gondolni, mi lenne, ha valakinek az életéből egy időre eltűnne a mobiltelefon és az internet. Egyes dél-koreaiak elismerték, miszerint lehet, hogy orvosi segítségre is szükségük lenne. A felejtés lassan olyan általánossá válik, mint a fejfájás vagy az álmatlanság.

Yeon Byeong-Kil professzor, a Hallym Medical Center munkatársa szerint a félelem és a stressz csak növelik a problémát. "A depresszióra hajlamos embereknél gyakrabban előjöhet a felejtés, mivel a gondolkodásuk lelassul" - közölte a szakember. Lee Dong-young professzor, a Szöuli Nemzeti Egyetemi Kórház tudósa viszont úgy vélte, hogy a felejtésben szenvedő betegeket normálisként diagnosztizálják, mert a teszteken jobban koncentrálnak. "Azonban a legtöbb esetben a digitális Alzheimer-kórt pont az okozza, hogy illető képtelen figyelme összpontosítására" - tette hozzá a kutató.

Yoon Se-chang professzor, a Samsung Medical Center orvosa elmondta, hogy a probléma arra vezethető vissza, hogy az emberek inkább használják a keresőket, mintsem hogy emlékezzenek, és a saját memóriájukban kutassanak. A digitális készülékektől való függés pedig rontja az emlékezőképességet. A digitális Alzheimer-kór ennek ellenére nem egy betegség, hanem egy a társadalmi változásokat jelölő szimptóma.

Az Incruit nevű oldal nemrég felmérést készített, amiből kiderült, hogy a megkérdezett több mint 2000 szakember 63 százalékát érinti a jelenség. Egyhatoduk szerint a probléma oka, hogy egyre inkább függenek a PC-jüktől, a mobiltelefonjuktól és más digitális készülékektől. A gyógymód a kutatók szerint az, hogy meg kell találni az egyensúlyt a digitális készülékek használata és a valós élet között. Emellett nem árt ha napi memóriagyakorlatokat végzünk, könyveket olvasunk és legfőképpen sokat beszélgetünk.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások