IMAX mozi nyílik Budapesten

IMAX mozi nyílik Budapesten

2007. június 19. 18:51, Kedd
Aki Budapesten járt mostanában az épp felújítás alatt álló Kerepesi úton, az bizonyára eltűnődött, hogy vajon miféle újabb bevásárlóközpont kezd kinőni a Keleti pályaudvar szomszédságában. A Cinema City mai bemutatóján fény derült a részletekre, de a legizgalmasabb nem maga a 23 termes újabb multiplex, hanem az ősszel Magyarországon is bemutatkozó 3D-s megjelenítésre is alkalmas IMAX moziterem.

A multiplex mozik hazánkba alig több, mint másfél évtizede törtek be, mostanra pedig - persze főként a fővárosban - Dunát lehetne velük rekeszteni, mégis időről időre újabb plázák és ezzel együtt újabb mega-mozik próbálják elcsábítani a nézőket. Hazánk az egy főre eső mozilátogatások tekintetében egy erős középosztályt jelent világszinten, hiszen évente az ország minden egyes lakójára 1,5 eladott mozijegy jut, míg Romániában és Bulgáriában 0,2-0,3, Csehországban 0,9, az Egyesült Királyságban 3,1, de még a kiugróan magas értéket produkáló győztes Írországban is csupán 4,5-re rúg ez a szám.

Éppen ezért nehéz elhinni, hogy van még kiaknázandó kereslet Magyarországon egy újabb multiplexre, ami ráadásul a szokásos 10-12 terem helyett egyből 23 darabot kínál a látogatóknak különböző vászon és nézőtér méretekkel. A mai bemutatón előadást tartó Moshe (Mooky) Greidinger, a CCI csoport tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója viszont úgy látja, hogy annak ellenére hogy az otthoni megjelenítők mérete folyamatosan növekszik, a filmnézés élményét még mindig az teszi teljessé, ha egy óriási vásznon élvezhetjük azt. Éppen ezért tervezték az új Arena multiplex termeit a megszokottnál is nagyobb vásznakkal, sőt a nézőtér kialakítása is stadionszerű lesz, így állítólag nem kell majd aggódni akkor sem, ha az előttünk lévő sorba a helyi kosárcsapat sztárjai váltottak jegyet.

Klikk ide! Klikk ide!

A 23 mozi terem viszont így is túlzásnak tűnik, még akkor is, ha a környéken nincs konkurens szereplő. Az ígéretek szerint az extra szolgáltatásra vágyók számára lehet ideális választás az öt zárt-körű VIP terem, ahol különleges fotelek és egyéb szolgáltatások kényeztethetik majd a vendégeket, sőt ezekben a termekben helyet kaphatnak nagyszabású előadások, vállalati prezentációk vagy éppen szülinapi partik is.

A 13.000 négyzetméter alapterületű mozi befogadóképessége körülbelül 4000 fő lesz, így nem túlzás a Kelet-Európa legnagyobb mozija becézgetés. Greidinger továbbá elárulta, hogy a megváltozott piaci igények miatt szerinte mégsem túlzás egy ilyen komplexumba beruházni, hiszen ezen a helyen képesek lesznek egy időben az összes aktuálisan futó filmet vetíteni, így bízik abban, hogy az emberek ezen túl nem a programfüzetet fogják böngészni hogy vajon hol vetítik favoritjukat, hanem automatikusan az Arena Plaza Mallba indulnak.


Amennyiben pedig egy nagyszabású csúcskategóriás premierfilm kerül sorra, mint a Harry Potter, Gyűrűk Ura vagy a Karib tenger kalózai, akkor képesek lesznek arra, hogy akár 4-5 termet is szenteljenek a filmnek. Ez nemcsak a kapacitás szempontjából lesz jó, hanem a nézők kényelmét is szolgálja, hiszen érkezzenek bármikor, biztosan kezdődik valamelyik teremben vetítés.

Arra sajnos nem sikerült választ kapnunk, hogy számítanak-e piacbővülésre vagy egyszerűen a konkurencia elől akarják elhappolni a nézőket. A PestiEst gyilkos vízió is kicsit valószerűtlennek tűnik, az viszont talán a malmukra hajthatja a vizet, hogy a helyszín a - ki tudja mikor - megépülő 4-es metróval és a 2-es metróval is megközelíthető.

Klikk ide! Klikk ide!

A legnagyobb érdeklődés természetesen az IMAX termet övezheti majd. Ilyenről már 2002-ben, a Duna Plaza átépítése kapcsán is szó volt, de az akkori tervekből sajnos nem lett semmi. Az IMAX, az angol Image Maximum rövidítése, ami a világ számtalan pontján már sikeresen bizonyított, mint a térhatású és egyben magas minőségű megjelenítés úttörője. Kelet-Európában már hét ilyen terem működik Csehországban és Lengyelországban, Budapest a nyolcadik, majd kicsit később Bukarest is kap egyet.

A vászon megdöbbentően nagyméretű, hiszen 24 méter széles és 18 méter magas, míg a szokványos méretek általában 16 méter szélességig mennek csak el. A nagy vászonhoz viszont a szokványos 35 mm-es film helyett egy speciális 70mm-es filmet használnak, ami 10-szer jobb és nagyobb képet ad.

Klikk ide! Klikk ide!

A filmek nagy része persze nem használja ki a háromdimenziós lehetőségeket, kivétel erre talán a következő Harry Potter rész, aminek az utolsó 20 percét teljes 3D-ben élvezhetik majd az IMAX látogatók. Viszont komoly szerepet töltenek be az ismeretterjesztő és a dokumentum filmek bemutatásában, aminek nemcsak szórakoztató funkciója van, de a közoktatás számára is egy jó lehetőség prezentálásra, motiválásra. Greidinger szerint elég megnézni egy IMAX mozi parkolóját, ahol napközben többnyire buszok állnak, hiszen ahol elérhető, ott egy népszerű lehetőség a fiatal iskolásokat ilyen vetítésre hurcolni.

Ígérete szerint a budapesti vetítésekre is komoly kedvezményt kapnak majd az iskolai csoportok, ami akár egy jól kitervelt marketing akció is lehet, hiszen délelőtt más úgysem menne a moziba, így viszont ha profitot nem is várnak ezektől a műsoroktól, de a gyerekeket könnyen odaszoktathatják. A nagy filmek közül ugyan eddig csupán a Mátrix, a Pókember és a Harry Potter tekinthető meg DMR technológiával készült változatban is, de a későbbiekben több Warner, Sony, Fox, Disney film is megjelenhet az IMAX teremben.

Klikk ide! Klikk ide!

A bemutatón egyelőre csak egy animációt és néhány képet láthattunk Budapest legújabb vívmányáról, melyeknek a közlését sajnos nem engedélyezték, de annyi azért kiderült, hogy a szokásos popcorn pult mellett egy kávésarok és egyéb extrák is lesznek a mozi területén belül. A mozijegy árak a normál termekben nyilván nem térnek majd el az egyébként megszokott formulától, az IMAX árairól viszont csak homályos frázisokban beszélt a nagyvezér.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások