Napenergiával működő mobiltelefon

Napenergiával működő mobiltelefon

2007. június 25. 17:31, Hétfő
A napelemes bikini és akkumulátortöltő után ezúttal a napenergiát használó mobiltelefon mutatkozott be, így igazán tökéletes lehet bárki számára az idei nyaralás.

Az S116 típusú terméket a Hi-Tech Wealth (HTW) nevű kínai vállalat dobta piacra. Az S116 kijelzőjének maximális felbontása 320x240 képpont, kamerája 1,3 megapixeles. A sort egy MiniSD memóriakártya-bővítőhely teszi teljessé. Az operációs rendszert a Philips fejlesztette ki.

Az eszköz külső részén napelemeket helyeztek el, ezek biztosítják a telefon működését. A készülék teljes feltöltéséhez elég mindössze azt 40 percre a napra kihelyezni, utána 20-25 percen át beszélhetünk vele. A napcellás egység szélessége 47,6, a magassága 84, míg a vastagsága 0,8 mm. A HTW S116 súlya 140 gramm. A kínai cég mérnökei már dolgoznak egy fele ekkora méretű cella kifejlesztésén, amellyel már jóval könnyebb és elegánsabb mobiltelefonokat is lehetne készíteni.

A termék előnye, hogy akár a szobákban lévő villanykörték és lámpatestek segítségével is feltölthető, sőt, kivételes esetekben erre a célra még a gyertyafény is megfelel.

A HTW S116 már kapható, ára azonban meglehetősen borsos, 510 dollár. A kínai konszern további hat napenergiával működő terméket jelentett be és a következő másfél évben összesen 30 különböző napenergiás mobiltelefont akar piacra dobni.


Korábban a dél-koreai CR Telecom már próbálkozott napenergiás mobil készülék kifejlesztésével és piacra dobásával, azonban az eszköz csak közvetlen napfényben működött. A Siemens szintén indított egy könnyű, rugalmas és hosszú élettartamú napcellák létrehozására irányuló programot, azonban a kísérletekről egy ideje nem lehet hallani.

Az S116-hoz ideális kiegészítő lehet a Solar Technology cég által kifejlesztett Freeloader nevű napenergiás akkumulátortöltő, amely maga is rendelkezik egy beépített akkumulátorral és amelynek köszönhetően egy mobiltelefon 44 órán át maradhat készenlétben. Ezenkívül a nyári összképet Andrew Schneider amerikai tervező kizárólag a szárazon viselhető, iDrink nevű napelemes bikinije teszi teljessé, amely a beépített USB-portjának köszönhetően szintén alkalmas a hordozható eszközök (zenelejátszók, mobiltelefonok) feltöltésére.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások