Elkészült az első bionikus kéz

Elkészült az első bionikus kéz

2007. július 21. 11:39, Szombat
A Touch Bionics nevű skót vállalat egyik szakembere megalkotta a világ első külön mozgatható ujjakkal büszkélkedő műkezét.

A hivatalosan i-Limb nevű bionikus kéz a világon az első olyan műkéz, amelynek mind az öt ujja akár külön-külön is mozgatható, ezért az eddigi legjobb megoldásnak számít a kezüket elvesztők számára. Az első betegek amerikai klinikákon már meg is kapták az új kezüket, a páciensek többsége az iraki háború amerikai veteránja.

"A technológia, amelyen az i-Limb alapul, hosszú évekig tartó kutatás és fejlesztés eredménye. A protézist az intuitív rendszer vezérli, amely egy jelbemenetre épül. Mindez azt jelenti, hogy érzékeny elektródák segítségével megmérjük a bőr felszínén a biokémikus folyamatok során az izomsejtekben keletkező elektromos feszültséget" - mondta David Gow, a bionikus kéz megalkotója. Az i-Limb kézben minden egyes ujjnak külön motorja van és a műkéz érzékenyen reagál a nyomásértékekre is. Így a viselői felvehetnek egy könnyen deformálódó tárgyat, anélkül, hogy megsemmisítenék azt.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A nyomásadatokat egy szenzor értékeli és azonnal leállítja a motorokat, ha úgy látja, hogy a nyomás meghaladna egy bizonyos értéket. A protézis további előnye, hogy moduláris felépítésű, így azok is használhatják, akiknek részben vagy egészben megsérült, vagy tönkrement az előző i-Limbjük egyik ujja. A megoldás hátránya, hogy rendkívül drága, potom 13 000 euró, azonban a kezüket elvesztett emberek számára új reményt adhat a teljes élethez.

A hagyományos műkezet használó betegek számára az átállás zökkenőmentesen megvalósítható, akár perceken belül megtanulhatják az új funkciókat. "A protézis, amit korábban használtam, alig volt több egy fémkampónál. Az i-Limb ezzel szemben egy dinamikus kéz, amellyel bármit teljesen meg tudok fogni és azt tehetek, amit akarok" - nyilatkozta egy beteg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások