Angela Merkel is foglalkozik a kínai hackerekkel

Angela Merkel is foglalkozik a kínai hackerekkel

2007. augusztus 27. 23:40, Hétfő
Nagy visszhangot váltott ki, hogy Németországban több kormányzati számítógépen is kínai kémprogramokat találtak. Az ügy pikantériája, hogy éppen néhány nappal Angela Merkel német kancellár kínai hivatalos útja előtt robbant ki.

Kínai kémprogramok német kormányzati számítógépeken - adta hírül az információt vasárnap a Der Spiegel című német hetilap tudósítása. Angela Merkel éppen aznap utazott Pekingbe egyhetes hivatalos látogatásra. A hetilap cikke szerint egy közelmúltbeli ellenőrzés derített fényt a kínai számítógépes kémprogramok jelenlétére a kormányzati informatikai rendszerekben. A vizsgálat szerint a kancellári hivatal, a külügy-, a kutatási minisztérium és a gazdasági minisztérium számítógépeit figyelik titokban telepített kínai kémprogramok.

A német belügyminisztérium szóvivője később a Der Spiegelnek cáfolta azokat az értesüléseket, hogy a kémprogramokat károkat okoztak volna és hozzátette: a kártevőket főleg gazdasági hírszerzésre használták és használják.

Ezt megerősíti a Német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal egyik korábbi bizalmas jelentése, amely szerint Németország kedvelt célpontja a kínai gazdasági kémkedésnek. A hivatal egy szakértője azt is leszögezte, hogy a támadások szinte mindennaposak és elsősorban Lanzhouból, Kantonból és Pekingből indulnak.

A Der Spiegel ugyanakkor a birtokában lévő információkra hivatkozva azt állítja, hogy német informatikai szakemberek egyenként vizsgálták át a minisztériumok számítógépeit és miközben folyamatosan ellenőrizték az adatforgalmat, sikerült megállítaniuk egy a Távol-Keletre indítandó, kereken 160 gigabájtos adatcsomagot. Ezért a magazin kétkedve fogadta a német belügyminisztérium szóvivőjének azt az állítását, hogy "a kártevők nem okoztak károkat".

Érthető, hogy az eset szóba került Angela Merkel és Wen Jiabao kínai miniszterelnök találkozóján is. A vendéglátó biztosította a német kancellárt, hogy mindent elkövetnek a hackertevékenység megszüntetésére. Wen Jiabao ugyanakkor hangsúlyozta: "A hackerek elleni harc egy olyan feladat, amely a világ társadalma előtt áll és azt közösen kellene megoldani. A kínai kormány nagy figyelmet szentel ennek a témának. Készek vagyunk együttműködni a kérdésben a német kormánnyal és határozott és tetterős intézkedéseket hozni a hackertámadások megállítására. Ehhez minden lehetséges, elsősorban jogi lehetőséget meg fogunk ragadni."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások