Valve: hiba a DirectX10 és a Vista erőltetése

Valve: hiba a DirectX10 és a Vista erőltetése

2007. augusztus 28. 12:18, Kedd
A Valve saját felmérésére hivatkozva azt állítja, hogy a Microsoft hibát követett el, amikor kizárólag Vistán tette elérhetővé a DirectX 10-es verzióját. A játékosok ugyanis ettől még nem váltanak.

A Valve folyamatos felmérésének legfrissebb eredményeit a hivatalos oldalon érhetjük el. Ebből többek között kiderül, hogy a Vistát használók mindössze 8 százalékos arányban vannak jelen a Steam letöltő szolgáltatáson belül, ami felemás következtetésekre sarkallja a szakértőket. A cég egyértelműen negatívan áll a kérdéshez, mások pedig azt bizonygatják, hogy a 8 százalék nem is rossz (a minta nagysága meghaladja az egymilliót).

Gabe Newell, a Valve elnöke egyenesen szörnyű hibaként jellemezte a szoftvercég azon lépését, amellyel kizárólag a Vistán tették elérhetővé az új DirectX csomagot. Szerinte ugyanis ennek eredményeként szinte senki nem használja azt, mivel az új operációs rendszer minden - egyébként szintén megkérdőjelezhető - újítása ellenére sem jelent kellő vonzóerőt a felhasználók többsége számára. Különösen igaz ez a vállalatokra, amelyek egy része kerek-perec kijelentette, hogy az első javítócsomag megjelenéséig nem hajlandó hozzányúlni a Vistához, a hardvergyártók pedig szintén nem állnak túl jól a kompatibilis szoftveres meghajtók terén.


A Steam felmérésében egyébként - ahogy az várható volt - toronymagasan vezetnek a DirectX 9-es kártyák és motort használók. Ez adja az összes felhasználó 76 százalékát, a maradékon pedig az összes többi, még használatban lévő verzió osztozik. A DirectX 8 a teljes tábor 15 százalékát teszi ki, a DirectX 7 5 százalékot ad, az új DirectX 10 (megfelelő hardverrel, vagyis új grafikus kártyával párosítva) pedig alig 2,3 százalékot teszi ki.

Érdekes módon mások éppen azt állítják, hogy az itt mutatott 8 százalékos részesedés kedvező a Vistára nézve, mivel ez így a játékosok körében nagyobb, mint a teljes ágazatra vetített 5-6 százalékos becsült eredmény. Ráadásul az új operációs rendszer havonta 1 százalékkal tudta növelni eredményét, terjedése tehát aránylag gyorsnak mondható - kérdés, hogy ez mennyiben lesz elég a Window XP több mint 90 százalékos uralmának megtöréséhez.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások