Az AMD nagy eredményeket vár a Barcelonától

Az AMD nagy eredményeket vár a Barcelonától

2007. szeptember 11. 13:45, Kedd
Az AMD nagy reményeket fűz a hétfőn elrajtolt szerverprocesszorokhoz, amelyek fogadtatásától a cég jövője is nagymértékben függ. Az Intel eközben Kínában építi új üzemét.

A korábban beharangozott rendezvényen Hector Ruiz vezérigazgató beszélt az ágazat helyzetéről, az új natív négymagos Opteron processzorok megjelenésébe fektetett reményekről és a vállalat jövőjéről. Az új chipek 1,7 és 2,0 GHz közötti órajelen, összesen 4,5 MB gyorsítótárral felszerelkezve érkeznek, számos architektúrális változtatással a K8 család tagjaihoz képest. Bár az órajel egyelőre nem teszi lehetővé a konkurencia egyértelmű túlszárnyalását, ennek növelésével az AMD szerint erre is sor kerül majd.


A Barcelonát az AM2 foglalatos Budapest követi majd

A legtöbb külső forrás evolúciós fejlődésként jellemzi a Barcelona magos Opteronokat, amelyek forradalmi változtatásokat nem hordoznak magukban, ám a technológiák finomítása, tökéletesítése révén sikerült növelni a processzorok teljesítményét - nem beszélve a natív négymagos felépítésről, amely már önmagában előrelépést jelent. Kiemelik, hogy a vállalat helyzete most jóval kedvezőbb, mint az első Opteronok felbukkanása idején - mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az AMD sajtószobája rögtön egy csomag hírrel telt meg, amelyben a partnerek várható termékiről számolnak be.

A Cnet a gyártó pénzügyi helyzetével is foglalkozik és megjegyzi, hogy sok minden függ a Barcelona fogadtatásától. Ennek nagy sikere visszaadhatja a cég korábbi lendületét, az esetlegesen lanyha érdeklődés viszont komoly bajba sodorhatja a vállalatot. Ezt persze minden lehetséges módon igyekeznek elkerülni, és már most jelzik, hogy az utolsó negyedévben növelik a processzorok órajelét. Az év végén megjelenő példányoknál az 1,9 GHz-es változatok lesznek az alacsony feszültségű darabok, a középkategória 2,0 fölé helyeződik át, míg a csúcskategóriás példányok 2,5 GHz körüli frekvencián futnak majd.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ruiz nem mulasztotta el megjegyezni, hogy egy fair és nyitott versenyhelyzetben mindenképpen meg tudják kaparintani a piac 30 százalékát - ahogy azt korábban tervezték -, sőt ezt túl is kell szárnyalniuk. Ezzel az Intel ellen folytatott perre utalt, amelyben éppen a verseny akadályozásával vádolják a vetélytársat.

Az Intellel kapcsolatban egy új üzem építéséről adtak hírt tajvani források. Ebből kiderül, hogy a Fab 68 - némi meglepetésre - Kínában épül és a 2,5 milliárd dolláros beruházás révén 2010-re indulhat be a sorozatgyártás. A vállalat ezzel összesen 4 milliárd dollár értékben fektet be az ázsiai országban, hiszen immár több városban is létrehoztak kutató-, illetve tesztelői központokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások