Kína áldozatnak állítja be magát a kémkedéseknél

Kína áldozatnak állítja be magát a kémkedéseknél

2007. szeptember 12. 10:24, Szerda
Miután több országban is kínai hackereket gyanítottak a kormányzati számítógépes rendszerek feltörése mögött, Kína először tagadta ilyen speciális egységek létezését, most pedig magát állítja be áldozatnak.

A botrány a német rendszerekben észlelt betörések kapcsán robbant ki, mivel Németország Kínát vádolta adatlopással, gazdasági és politikai jellegű kémkedéssel. Az eset Angela Merkel és Wen Jiabao kínai miniszterelnök találkozóján is szóba került, néhány nappal ezt követően pedig nyilvánosságra került, hogy kínai hackerek nemcsak a németeknél, de a Pentagon hálózatában és egyes francia hivatalok rendszereiben is tiszteletüket tették.

Kínai a múlt héten hivatalosan is tagadta, hogy ilyen speciális, az internetes támadásokra és kémkedésre kiképzett egységei lennének, most pedig Lou Qinjian miniszterhelyettes a Chinese Cadres Tribune magazinban közzétett írásában fejtette ki álláspontját, miszerint országa inkább áldozat, mintsem a baj okozója a világhálón. Állítása szerint ugyanis a kínai hatóságok az elmúlt években számtalan alkalommal álltak szemben tehetetlenül a külföldi - elsősorban amerikai - virtuális betörésekkel, adatlopásokkal szemben.


"Az internet napjainkra a külső kémkedések legfőbb eszközévé, csatornájává vált. A Párt, a kormány, a hadsereg és a kutatószervek is számos adatlopást szenvedtek el, a nemzeti érdekeket ért sérelmek pedig felmérhetetlenek" - állítja Qinjian a szeptemberi számban közölt cikkben. Védekezésként a különböző szűrő és védekező technológiák továbbfejlesztését, tökéletesítését javasolja, hogy megfelelő módon óvják magukat a külföldi próbálkozásokkal szemben.

A miniszterhelyettes szerint a legtöbb külső akció az Egyesült Államokból és egyéb ellenséges magatartású országból ered, amelyek technológiai fölényüket szeretnék bebiztosítani. A biztonság és az ellenőrzés növelése lecsökkentheti ezen veszélyeket és károkat, még ha az amerikai és egyéb országok jelentette online fenyegetést nem is védhetik ki teljes egészében.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások