AMD: hárommagos chipek a láthatáron

AMD: hárommagos chipek a láthatáron

2007. szeptember 17. 21:06, Hétfő
Nem tévedés, hárommagos processzorok érkezhetnek a cégtől - friss pletykák szerint a gyártó megemlítette fontosabb partnerei előtt a Phenom X3 változatok megjelenését. Az Intel eközben megvette a Havok céget.

Az X-bit Labs a Hard Tecs 4U oldal cikkére hivatkozva számolt be a hírről. Eszerint az AMD azon gondolkodik, hogy az ikermagos és négymagos processzorok közé egy három vezérlőegységre épülő sorozatot is beszorítana, amelyek a K10 architektúra előnyeit és a kedvező fogyasztást is magukkal hoznák, egyfajta átmenetet nyújtva a csúcskategóriás és mainstream ajánlatok között.

Egyes források szerint a Phenom X3 - amelynek megjelenéséről állítólag maga az AMD beszélt néhány fontosabb partnere előtt - valójában négymagos chipeket takarna, amelyek egyik magját letiltanák, illetve működésképtelen lenne. A Hard Tecs 4U cikke azonban azt taglalja, hogy egyedi felépítésű processzorokról van itt szó, amelyek kifejezetten erre a célra készülnek - ezt az X-bit viszont saját számításai alapján nem tartja valószínűnek. Az biztosnak tűnik, hogy az X3 példányai 2 MB osztott harmadszintű gyorsítótárral, SSE4A támogatással és 128 bites lebegőpontos egységgel érkeznek majd, magukba foglalva a legújabb dinamikus órajel-szabályozási technikát.

A gyártó természetesen ezúttal sem kommentálta a hírt. A zártkörű találkozón állítólag az hangzott el, hogy a piaci kereslet nyomán indítanák el a hárommagos chipeket, amelyek nyilván a meglévő és a jövőre érkező iker- és négymagos családok közé passzírozva igyekeznének terjeszkedni.

Az Intel még múlt pénteken jelentette be, hogy aláírta a dublini központú Havok cég felvásárlásáról szóló megállapodást. A Havok meglehetősen jól ismert játékos körökben, a népszerű fejlesztések, elsősorban FPS-játékokban felhasznált motorja miatt. A pénzügyi adatokat nem közölték, az viszont biztos, hogy az új leány az Intel erőfeszítéseit erősíti majd a grafikus fejlesztések terén.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások