25 éves a Microsoft hardverrészlege

25 éves a Microsoft hardverrészlege

2007. szeptember 18. 10:28, Kedd
Negyed évszázados jubileumát ünnepli a redmondi konszern hardverfejlesztő részlege, amelyet eredetileg egy a Microsoft Worddel együttműködő egér létrehozására hoztak létre.

A számítástechnikában használt egér feltalálása Douglas Englebart nevéhez fűződik, míg az úgynevezett optomechanikus egeret Steve Kirsch alkotta meg. Utóbbi szakember a Mouse Systems nevű cégével el is kezdte a találmánya sorozatgyártását, az eszközt a Sun munkaállomásokhoz alkalmazták. Amikor az IBM 1982 augusztusában bejelentette a 200 000. PC leszállítását, Kirsch úgy döntött, hogy megalkotja a PC-vel is használható, soros portos egeret. Az első termék 299 dollárba került és csak akkor keltette fel az emberek érdeklődését, amikor megjelent a piacon a Paint nevű program.

A Microsoft hardverrészlegének megalakításához Charles Simonyi ötlete vezetett, aki elhatározta, hogy az egeret felhasználja a számítógépes szövegszerkesztésben. 1982 júniusában a Byte magazinban a Microsoft megjelentette az első egérreklámot, majd 1982 novemberében a Comdexen a Logitech bemutatta az első egerét, a P4 névre hallgató modellt. A hirdetésben a redmondi konszern többek között egy új szabványról, egy teljesen új szoftvergenerációról és eddig soha nem látott könnyedségű számítógép-használatról beszélt. A reklámszöveget az a Chris Peters fogalmazta meg, aki az első Microsoft-egér meghajtóprogramját írta és aki később a vállalat alelnöke is lett.


Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Microsoft már a hardverrészlegének megalakulása előtt sikeresen értékesített különböző hardvereket. A Microsoft Consumer Products részleget 1979-ben hozták létre és az első piacra dobott terméke a Softcard volt az Apple II számára, egy olyan kártya, amelynek a segítségével az Apple számítógépeken elindítható volt a CP/M operációs rendszer. Az ötlet Neil Konzen és Tim Paterson nevéhez fűződik, mindketten külsős programozóként dolgoztak, utóbbi fejlesztette ki a DOS ősi változatát. A Microsoft Bill Gates segítségével végül a Softcard első változatából több mint 100 000 darabot adott el, a Softcard Plusból pedig további 70 000-et. A redmondi cég ezután piacra dobott egy memóriakártyát, amely az Apple számítógépek memóriakapacitását 16 kilobájttal növelte meg.

Bill Gates később, 1993-ban a Softcard-kalandot "élete legsúlyosabb vállalati hibájának" nyilvánította. Ennek ellenére ez is része a Microsoft hardverrészlege immár 25 éves történetének. A Microsoft azóta a kiegészítők széles skáláját gyártja s már nemcsak egereket, hanem billentyűzeteket és más eszközöket is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások