Törökország bezáratná a YouTube-ot

Törökország bezáratná a YouTube-ot

2007. szeptember 20. 00:14, Csütörtök
Úgy tűnik, Törökországban továbbra sem csillapodnak a YouTube-on idén márciusban megjelent felvételekkel kapcsolatos ügy hullámai.

Mint ismeretes, idén március 7-én betiltották a YouTube-ot Törökországban, mert a köztársaságalapító Musztafa Kemal Atatürkről sértő amatőr videó jelent meg a videomegosztó portálon. Az országban bűncselekménynek számít Atatürk megsértése és a YouTube sajtóhírek szerint mintegy kétszázezer tiltakozó levelet kapott a klip miatt. Egy isztambuli bíróság a jogszabályi rendelkezés alapján, ügyészségi indítványra eljárva úgy döntött, hogy meg kell szüntetni a YouTube hozzáférhetőségét a török felhasználók előtt.

Mivel a honlap a videót eltávolította, március 9-én a legnagyobb török távközlési szolgáltató, a Turk Telecom feloldotta a YouTube-ot sújtó blokádot. A rövid életű betiltást elítélte a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi jogvédő szervezet. Most azonban úgy tűnik, hogy az ügy miatt ismét bajba került a YouTube, a török hatóságok ugyanis nem felejtik el egykönnyen a történteket és a sivasi bíróság az Atatürköt ért sértések miatt elrendelte a videomegosztó portál bezárását.

Az indoklás szerint időközben számos Abdullah Gül köztársasági elnököt és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt sértő felvétel volt látható a honlapon.
A pert egy helyi polgár indította az oldal ellen és az ítéletet már kézbesítették a török állami távközlési hivatalnak. A YouTube közölte, hogy kész együttműködni a török hatóságokkal, azonban könnyen lehet, hogy ez már nem lesz elég.

Ahmet Necdet Sezer török elnök idén május végén fogadta el azt a helyi parlament által már május 4-én megszavazott törvényt, amely a világháló cenzúrázását lehetővé teszi. A jogszabály biztosítja a török hatóságok számára azokhoz a weboldalakhoz való hozzáférések blokkolását, amelyek a török államalapítóra, Mustafa Kemal Atatürkre nézve sértő megjegyzéseket tartalmaznak. Az internetszolgáltatók kötelesek maguktól bezárni minden károsnak ítélt tartalommal rendelkező portált, a bíróság pedig később dönt a bezáratás jogszerűségéről. A jogszabály hatályba lépése után augusztus végén a darwini elméletet tagadó Adnan Oktar író ügyvédjeinek sikerült elérnie, hogy Törökországban az internetszolgáltatók blokkolják a világ egyik legnépszerűbb nyílt forrású blogrendszeréhez, a Worpdress.comhoz történő hozzáféréseket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások