Külön cég lesz a Thunderbird

Külön cég lesz a Thunderbird

2007. szeptember 19. 11:49, Szerda
Ahogy arra a korábbi hírek alapján számítani lehetett, hivatalosan is külön válnak a Mozilla Alapítvány és a Thunderbird levelezőprogram útjai.

Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány vezetője már július végén jelezte, hogy céltudatosan próbálja szétválasztani a Firefox és a Thunderbird fejlesztését. A szervezet a jövőben csak az előbbire kíván koncentrálni. A szakember blogjának egyik bejegyzésében írt arról, hogy ideje lenne a népszerű levelezőprogram további fejlesztésére egy külön szervezetet létrehozni. Baker hozzátette, hogy az alapítvány a jövőben főleg a Firefox további javítására és a böngészőt fejlesztők közösségére akar koncentrálni, ez az álláspontjuk a közeljövőben sem fog változni. Éppen ezért a Mozilla Alapítvány már meg is kezdte annak az új, független szervezetnek a keresését, amelynek keretében a Thunderbird-közösség a jövőben maga határozhat majd a program és a saját sorsáról.

Az elhatározást tett követte és az alapítvány bejelentette, hogy a Thunderbird fejlesztését a jövőben a Mozilla egy teljesen új leányvállalata fogja végezni. Eldőlt az is, hogy a cég vezetője a nyílt forráskódú szoftverek szakértője, David Ascher lesz.

Tristan Nitot, a Mozilla Europe elnöke kijelentette, hogy a Thunderbird a jövőben több lesz egy egyszerű levelezőprogramnál, többek között lehet benne majd VoIP-, naptár és azonnali üzenetküldő funkció is. "Természetesen meg kell vizsgálnunk, hogy milyen követelményeknek kell egy e-mail kliens szoftvernek megfelelnie. A központi alkalmazás mindenképpen a személyes kommunikációt szolgálja majd, de szükségünk van kreatív ötletekre és fejlesztésekre. Éppen ezért nem valószínű, hogy a program megmarad a mostani formájában. Nemcsak szinten akarjuk tartani a programot, de újításokat akarunk bevezetni az e-mailezés és a kommunikáció területén" - közölte Tristan Nitot.

Az új vállalat alaptőkéje 3 millió dollár, amit a Mozilla Alapítvány biztosított a számára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások