Fellebbez a fájlcsere miatt elitélt családanya

Fellebbez a fájlcsere miatt elitélt családanya

2007. október 9. 10:41, Kedd
A kétgyermekes 30 éves családanya nem nyugszik bele a néhány nappal ezelőtt hozott ítéletbe és mindenképpen folytatja harcát az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) ellen.

Október 5-én számoltunk be arról, hogy megszületett az ítélet az első bírósági szakaszig eljutott amerikai fájlcserélő perben. A döntés értelmében a 24 - összesen 1702 - zeneszámot letöltő majd azokat megosztó vádlott megsértette a szerzői jogi törvényt, ezért számonként 9250 dollárt köteles megfizetni. A teljes összeg így 222 ezer dollárra rúg. Jammie Thomas hiába tagadta mindvégig bűnösségét, az esküdtszék megalapozottnak találta a kiadók állítását. A két gyermekét nevelő, 30 éves nő azonban nem tudta elfogadni az ítéletet és amint azt a MySpace-nél létrehozott oldalán bejelentette, ügyvédje, Brian Toder a CNN-nek már jelezte is, hogy fellebbeznek a határozattal szemben.

A múlt héten nem lehetett tudni, hogy Thomas mit lép, hiszen a kérdés, miszerint fellebbez-e, nyitott maradt. Az első fokon elítélt édesanya egyúttal közölte azt is, hogy az adományok fogadására egy PayPal folyószámlát és egy külön oldalt hozott létre, ahol bárki bármekkora összeggel támogathatja.


Brian Toder elsősorban arra alapozza a védelmet, hogy az ülést vezető bíró egyoldalúan, a RIAA-nak kedvezően, megváltoztatta az esküdteknek átadott dokumentumot, így befolyásolta a véleményüket. A fő vitapont, hogy egy fájlcserélő kliensprogram megosztott mappájában tárolt fájlok vajon már terjesztésnek minősülnek-e? Az eddigi perekben a bíróságok mindig másképpen döntöttek ennek a kérdésnek a megítélésekor. Ráadásul az ítélettel kapcsolatos reakciók is megosztottak, vagyis közel sem nőtt az emberek szimpátiája a RIAA-val kapcsolatban.

Tény, hogy a bizonyítékok Thomas ellen szóltak és a bíró nem a lehetséges legnagyobb büntetést szabta ki rá. Azonban ez csak egy pirruszi győzelem lehet, hiszen a RIAA csupán egyetlen csatát nyert meg, nem a háborút. "Az ítéletnek jelzés értéke van az Egyesült Államokon kívül is. A zeneszámok ellopása bűntett, és jobban járnak a fájlcserélők, ha inkább igyekeznek peren kívül megegyezni az őket vádló szervezetekkel. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy Európában a bíróság soha nem hozna olyan ítéletet, ami a vádlott életét romba dönti" - összegezte véleményét Stefan Michalk, a Német Zeneipari Szövetség vezetője.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások