Nő a nyomtatási anyagokra túlérzékenyek száma

Nő a nyomtatási anyagokra túlérzékenyek száma

2007. október 17. 10:45, Szerda
Az irodákban dolgozók egyre gyakrabban vannak kitéve a nyomtatókban és multifunkciós készülékekben található káros anyagoknak, állapította meg egy német intézet.

A Giesseni Egyetemi Klinika Beltéri és Környezettoxikológiai Intézet új, a nyomtatók károsanyag-kibocsátását vizsgáló teszteket végzett el a német Szövetségi Kockázatértékelő Intézet (BfR) megbízásából. Kiderült, hogy folyamatosan nő a tonerekben és tintapatronokban található, valamint a nyomtatás közben felszabaduló káros anyagokra érzékeny emberek száma. Ráadásul a készülékek káros anyag-kibocsátása szintén folyamatosan emelkedik. Az intézet munkatársai tavaly január és október között Németországban összesen 63 irodaépületben végeztek méréseket és 69 személyt kérdeztek meg a tapasztalataikról. Az eredményeket mostanra sikerült kiértékelni.

A kutatók megállapították, hogy a károsanyag kibocsátás olyan mértékű, ami a legtöbb embernek fel sem tűnik. Éppen ebben rejlik a veszély, hiszen szépen lassan válnak érzékenyekké, anélkül, hogy tudnák mire is lettek allergiásak. Egyértelműen megállapították, hogy a nyomtatók vagy multifunkciós eszközök mellett dolgozóknál jóval nagyobb volt az orvosilag gyakorlatilag megmagyarázhatatlan panaszok száma, mint azoknál a kollégáiknál, akik nem használták rendszeresen ezeket a berendezéseket. A megkérdezettek gyakran panaszkodtak az úgynevezett Sick Building szindrómára, vagyis a munkahely épülete okozta komfortérzet csökkenésre.

Fontos, hogy egy adott szobában vagy épületben milyenek a légtéri adatok, a hőmérséklet, a páratartalom, hiszen ezek mind hozzájárulhatnak a túlérzékenység kialakulásához. A szakemberek szerint a nyomtatók és a multifunkciós készülékek mellett nőtt a levegő portartalma is. "Azt egyelőre még vizsgáljuk, hogy ezeknek a poroknak pontosan mi az összetétele és hogy van-e az egészségre káros hatásuk" - jelentette ki Andreas Hensel professzor, a BfR elnöke. A BfR munkatársai mindenesetre azt tanácsolták, hogy aki sokat és rendszeresen nyomtat, helyezze el a berendezéseket egy jól szellőző helyiségben, ahol biztosítva van a megfelelő légáramlat.

Korábban egyébként a német kormány szakértői azt állapították meg, hogy ugyan a lézernyomtatók működése közben számos, az egészségre káros anyag, például ózon és szemcsés anyagok szabadulhatnak fel, emiatt azonban önmagában még nem kell egészségkárosodástól tartanunk.

Német kutatók 2005 és 2006 között egy külön program keretében vizsgálták, van-e és ha igen, milyen egészségkárosító hatása a tonerekben használt anyagoknak. Hat tesztelt lézernyomtató közül négynél találtak DBT-re és TBT-re utaló nyomokat, kettőnél pedig - a legrosszabb esetben akár rákkeltő - színezőanyagokat. A tonerpróbák ezekben a készülékekben a megengedett határérték 130-szorosát mutatták ki. A tesztek során az egyik nyomtató a megengedettnél több sztiolt, a másik pedig több benzolt bocsátott ki.

Augusztusban pedig egy ausztrál kutató hozta nyilvánosságra tanulmányát, amelyből kiderült, hogy számos otthoni- és irodai lézernyomtató komoly egészségkárosító hatású részecskéket bocsát ki környezetében. A szakember és kollégái 62 lézernyomtatót vizsgált meg, melyek között olyan nagy gyártók gépei is szerepeltek, mint Canon, a HP vagy a Ricoh, és megállapították, hogy a 62 nyomtatóból 17 (27%) nagy mértékben bocsát ki részecskéket. Sőt az egyik gép körülbelül akkora mennyiségben ontotta magából a port, mintha valaki dohányzott volna az irodában.

A kibocsátás jelentős egészségügyi kockázattal jár, mivel a részecskék nagyon apró méretűek és könnyű őket belélegezni. Kicsinységük miatt a legmélyebb rétegeibe is képesek eljutni a tüdőnek, eltömítve a léghólyagocskák ezreit. A kutató és társainak véleménye szerint az okozott hatás az egészen enyhe irritációtól a komoly betegségekig terjedhet, beleértve mindenféle szív- és érrendszeri betegségeket, vagy akár a rákot is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások