Kaliforgia - nálunk is utcára vonulnak a katolikusok?

Kaliforgia - nálunk is utcára vonulnak a katolikusok?

2007. november 6. 14:18, Kedd
Az HBO ma estére időzítette az utóbbi idők legprovokatívabb sorozatának premierjét, amely már nem egy helyen verte ki a biztosítékot. Nálunk mi lesz?

Ismeretes ugyebár (mi is beszámoltunk róla), hogy mekkora balhét váltott ki Ausztráliában a Showtime csatorna új sorozatának, a Kaliforgiának (Californication) a premierje. Illetve leginkább a premier első percei, melyben egy szenteltvíz-tartóban elnyomott cigaretta és egy térdelő apáca játszotta a főszerepet (a botrányvideó a bekezdés alatt). Idehaza valószínűleg nem kell ekkora sajtóvisszhangra számítanunk, azonban mindenféleképpen érdemes jelezni, hogy elérkezett hozzánk is az utóbbi idők legerősebb sorozata.


Természetesen a Kaliforgia nem a kommersz tábort célozza meg, nem a Hősök vagy a Szökés rajongóit várja az HBO a képernyők elé. Nem csoda, hogy az Egyesült Államokban sem nagy csatornán, hanem az odaát az HBO ádáz ellenfelének számító, másik fizetős csatornán, a Showtime-on talált otthonra a sorozat. (A csatornát kevésbé ismerőknek, a Showtime-on még olyan sorozatokat látni, mint a Nancy ül a fűben vagy a Dexter.)


A november 6-án debütáló, sokak által az idei év legprovokatívabb sorozatának nevezett Kaliforgia főszereplője az a David Duchovny, akit a magyarországi nézők főként az X-akták című sorozatból ismernek, ám ezúttal teljesen új oldaláról mutatkozik be a hazai közönségnek. Mulder ügynök karakterének homlokegyenes ellentéte Hank Moody. Nem éppen egy racionális, megbízható férfiideál, azonban Duchovny új karaktere ugyanúgy sármos és magával ragadó, csak éppen nem a szó klasszikus értelmében.

Hank, a tőzsgyökeres New York-i Los Angelesbe költözik új regényének sikerében bízva, ám a siker és csillogás még várat magára. Helyette exbarátnője utáni sóvárgás, kamasz lánya nevelésének atyai gondjai, és kicsapongó életvitelének következményei töltik ki mindennapjait. Szex, drog és rock'n'roll életforma ez, hiszen Hank mindkét végén égeti azt a bizonyos gyertyát.


Nem egyszerű, de roppant szórakoztató sorozatról van szó és még a prűdeknek sem kell megijedniük, mert bár ugyan eleinte még fedetlen keblek is előfordulnak a Kaliforgiában, de a sorozat nem a meztelenségről szól, azt sosem öncélúan használja - épp ellenkezőleg, sokkal komolyabb és groteszkebb szempontok kerülnek előtérbe.

Az esetlegesen a sorozat sorsáért érdeklődők kedvéért érdemes kitérnünk arra, hogy az USA-ban éppen a múlt héten ment le az első évad 12., záró epizódja, de mivel a Kaliforgia a felvezető Nancy ül a fűben nézettségét viszonylag jól megtartotta - a finálét 488 ezren látták Amerikában - ezért a Showtime már idejekorán megrendelte a Californication 2. évadát, mely a tervek szerint 2008 nyarának végén kerül a képernyőkre.


Tehát még egyszer: premier november 6-án kedden 21:00-kor (ismétlések szerda hajnalban és szombat este 11 előtt). És csak egy kérés a hazai keresztényeknek, mármint az ausztrálokhoz hasonló feljelentgetősökhöz: inkább ne nézzék, nem úgy van az, ahogyan azt gondolják, és próbáljanak bekapcsolódni a sorozatba annak 2. részénél. Mert megéri. Még nekik is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások