Vissza kell fizetni az előre telepített szoftverek árát

Vissza kell fizetni az előre telepített szoftverek árát

2007. október 29. 10:44, Hétfő
Franciaország után ezúttal Olaszországban született precedens értékű ítélet az előre installált Microsoft-programok ügyében.

Egy olasz számítógép-vásárló joggal követelte a Hewlett-Packardtól, hogy fizesse vissza neki a notebookjára előre telepített Microsoft szoftverek árát - állapította meg egy firenzei bíróság. Az illető arra hivatkozott, hogy ő soha nem használta ezeket a programokat, akkor miért kellett értük fizetnie? A döntést nyilvánosságra hozták az Associazione Diritti Utenti e Consumatori (ADUC) olasz fogyasztóvédelmi szervezet honlapján is.

A Microsofttal kötött végfelhasználói licencmegállapodás (EULA) értelmében az, aki nem ért egyet ezzel a szerződéssel a számítógép gyártójához fordulhat. A felperes ezután kereste meg a HP-t. A firenzei bíróság ítéletének értelmében a HP a Windows XP-ért 90, míg a Windows Works 8-ért 50 eurót köteles az illetőnek visszafizetni. A férfi még 2005-ben vásárolta meg a notebookot, amelyekre a gyártó már előre feltelepítette az operációs rendszert és a szövegszerkesztőt. Mivel ezek egyikét sem akarta használni, a pénzének visszatérítését kérte a Hewlett-Packardtól. A HP arra hivatkozott, hogy a hardver kizárólag az alkalmazásokkal együtt volt eladó.

A Süddeutsche Zeitung arról számolt be, hogy márciusban a Dell Németországnak kellett 78 eurót visszafizetnie egy vásárlónak. Néhány hete pedig Puteaux francia város bírósága döntött úgy, hogy az Acer köteles visszafizetni egy vevőnek az előre feltelepített, de az illető által nem igényelt programok árát. Az ítélet szerint a szoftverek között volt a Windows XP, valamint a Microsoft Works is. A bíróság kötelezte a céget, hogy ne csak vegye vissza az alkalmazásokat, de fizesse is ki azok árát.

A pert megnyerő személy az ítélet után arra szólította fel az embereket, hogy csatlakozzanak az Association Francophone des Utilisateurs de Linux et des Logiciels Libres (AFUL) által életre hívott Non aux racketiciels című petícióhoz. Az AFUL azt követeli, hogy a számítógépgyártókat kötelezzék arra, hogy ne szállítsák a PC-ket és a notebookokat előretelepített operációs rendszerekkel és programokkal.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások