AMD - csak a lassabb Phenomok érkeznek időben?

AMD - csak a lassabb Phenomok érkeznek időben?

2007. november 9. 20:47, Péntek
Bár a cég nagy erőkkel készül a november 19-i rajtra, alaplapgyártók úgy vélik, a gyorsabb Phenom chipek csak később érkeznek, mivel gondot jelent a 65 nanométerre történő átállás. Mások a grafikus fejlesztések piacvesztésére figyelmeztetnek.

Az AMD terveiről folyamatosan beszámoltunk, több alkalommal kiemelve, hogy a hónap közepén fontos fejlesztések megjelenés várható. Szó esett a nyilvánosságra került technikai részletekről és az induló árakról, most azonban nagy az aggodalom az alaplapgyártók köreiben és a szaksajtóban, mivel sokan arra számítanak, hogy a vállalat újabb problémákkal kénytelen megküzdeni.

Tajvani gyártók ugyanis azt jelezték, hogy a magasabb órajelű Phenom - amely egészen pontosan 2,6 GHz-en futna - már biztosan nem jelenik meg idén, mivel a 65 nanométerre történő átállás komoly gondokat eredményezett, amelyeket az AMD ilyen rövid idő alatt nem tud leküzdeni. Az első hármas legerősebb tagja is legkorábban decemberben érkezhet, ez lenne a Phenom 9700, amelynek órajele 2,4 GHz. Így novemberre marad nekünk a 9500 és 9600, amelyek alacsonyabb órajelen futnak, ám legalább időben elkészülnek.

Az elsőként megjelenő két processzor 2,2 és 2,3 GHz-en fut, ahogy azt már korábban jeleztük. Most végre a végleges árakat is megismertük: tajvani források szerint ez 250 és 270 dollár lesz az OEM-gyártók számára, míg a felhasználók 280 és 320 dollárért juthatnak majd a négymagos chipekhez. A 9700-ról itt egyelőre nincs hír, ám a jól értesültek szerint ez is 300 dollár körül, nyilván valamivel felette foglal majd helyet.

Az X-bit labs cikke már a grafikus részleg, az ATI egyre romló helyzetét emeli ki. Ők is készülnek, mégpedig a Radeon HD 3800 piacra dobására, ám nagyot kell ugraniuk, ha be akarják hozni az elmúlt hónapokban elvesztett időt. A második negyedéves beszámoló szerint egy év alatt 40 százalékkal esett vissza a grafikai termékekből származó bevétel, az eladások pedig 37 százalékkal zuhantak. Kérdés, mennyiben tudnak javítani most ezeken a mutatókon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások