Wikipedia-blokád a holland igazságügyi minisztériumban

Wikipedia-blokád a holland igazságügyi minisztériumban

2007. november 19. 12:44, Hétfő
A holland hivatal vezetői úgy döntöttek, hogy egy időre lehetetlenné teszik a dolgozók számára a népszerű online lexikon elérését, mivel egy felmérés szerint túl sok szócikkhez fűztek trágár megjegyzéseket.

A mintegy 30 ezer munkatársat érintő lépést az váltotta ki, hogy az Intermediar nevű helyi magazin arról számolt be, miszerint 2002 októbere és idén szeptember között a minisztérium hivatalnokai kereken 800 Wikipedia-bejegyzést módosítottak. Ez még önmagában nem lenne baj, a probléma, hogy a változtatások között gyakoriak voltak az obszcén és sértő hangvételűek, illetve némelyik félrevezető és megtévesztő volt. Akadtak olyan bejegyzések is, amelyek egy szabálysértés eltussolására irányultak.

Miután a módosítók IP-címeit visszakövetve az Intermediar eljutott a minisztériumba, a hivatal azonnal átfogó vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy kik helyezték el az obszcén bejegyzéseket a Wikipedia-anyagokban. Akadtak olyan bejegyzések is, amelyek célja egy holland arisztokrata gyorshajtási ügyében nyilvánosságra hozott információk eltussolására irányultak. Az már biztos, hogy amíg a vizsgálatok le nem zárultak, addig a 30 ezer dolgozó egyike sem kapcsolódhat a Wikipediához. "Vizsgáljuk azt is, hogy kik és hogyan használták a lexikont és hogy miként lehetne a jövőben a hasonló eseteket megakadályozni. A blokád azonban csak átmeneti jellegű" - nyilatkozta a Der Spiegel német magazinnak Ivo Hommes, a minisztérium szóvivője.

A módosításokat a WikiScanner nevű program holland változatának segítségével fedezték fel szakemberek. A WikiScanner egy olyan szoftver, amely képes az ismert IP-címekről érkező anonim változtatások vagy beírások visszakövetésére. A WikiScanner idén augusztus vége óta már Németországban is elérhető. A Wikipediát korábban számos kritika érte a megjelentetett írások színvonala, helyesírása stb. miatt. Robert Rohde, a honlap egyik szerkesztője pedig nemrég már odáig ment, hogy egy tanulmányra hivatkozva kijelentette: krízisben van a népszerű internetes lexikon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások