Eltűnt 25 millió brit adóhivatali adata

Eltűnt 25 millió brit adóhivatali adata

2007. november 22. 00:18, Csütörtök
Nyoma veszett Nagy-Britanniában két számítógépes adathordozó lemeznek, amelyeken a brit felnőtt lakosság gyermeknevelési kedvezményben részesülő felének minden, e kedvezmény igénybe vételéhez szükséges, bizalmas adóhatósági adata rajta van.

Az eset miatt lemondott a királyi adó- és vámhivatal (HMRC) elnöke, a kormányfő pedig nyilvánosan elnézést kért. A két lemezen - amelyet a HMRC munkatársai minden adatbiztonsági előírást felrúgva egyszerű gyorspostai küldeményként akartak továbbítani a számvevőszéknek felülvizsgálatra - mind a 25 millió olyan brit állampolgár bizalmas adatai rajta vannak, akik - adójóváírás formájában - gyermekgondozási támogatást kapnak. Az incidens 7,25 millió brit családot érint. A két lemezt az adóhivatal "alacsonyabb beosztású" alkalmazottai a TNT csomagküldő szolgálatra bízták, még csak nem is ajánlott küldeményként, a csomag azonban eddig nem érkezett meg a rendeltetési helyre, és nem is találják. Mint kiderült, az alkalmazottaknak az adatbázis lemezre másolására sem volt jogosultságuk.

A pénzügyminisztériumi szervek helyiségeiben szerdán rendőrségi kutatás kezdődött az adathordozók után. A lemezek tartalmazzák az érintettek egészségbiztosítási kódját, nevüket, születési időpontjukat és lakcímüket, bankszámla-adataikat, partnerük személyes adatait, és gyermekeik nevét, nemét és életkorát. Londoni kommentárok szerint a fejlett ipari világ egészében ez az eddigi legsúlyosabb adateltűnési eset.

Gordon Brown miniszterelnök a londoni alsóházban elnézést kért, és kijelentette: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a lakosságot az esetleges adatlopások következményeitől. David Cameron, a konzervatív ellenzék alsóházi vezére ugyanakkor alig burkoltan lemondásra szólította fel Brownt, mondván: ilyen helyzetekben a választók azt várják, hogy a miniszterelnök "vállaljon magára valamit a felelősségből". Az incidens miatt azonban egyelőre Paul Gray, a királyi adó- és vámhivatal elnöke mondott le.

Alistair Darling pénzügyminiszter nem ajánlotta fel lemondását, és Gordon Brown miniszterelnök közölte, "maradéktalan a bizalma" pénzügyminiszterében. Darling az alsóházban közölte: a bankok "folyamatosan figyelik" az ügyben érintett több millió lakossági számlát, de eddig nem találtak visszaélésre utaló jeleket. A rendőrség szerint sincsenek olyan információk, hogy az adathordozók "rossz kezekbe kerültek volna".

Mindazonáltal ez már a második, Darling nevéhez fűződő súlyos bizalmi válság azóta, hogy a politikus a nyár elején átvette a pénzügyminiszteri posztot a miniszterelnökké előlépett Browntól. Ősz elején, az amerikai nem elsőrendű jelzálogadósi körből kiindult bankközi likviditási válság miatt az egyik legnagyobb brit szakosodott jelzálogkölcsönző, a Northern Rock kénytelen volt a brit jegybankhoz fordulni átmeneti finanszírozásért, és a bank kiskereskedelmi ügyfelei ezt úgy értelmezték, hogy a pénzintézetnél lévő betéteik veszélybe kerültek.

Jóllehet nem erről volt szó - a likviditásszűke a nagybani bankközi piacon jelentkezett -, a Northern Rock fiókjai ellen azonban olyan pénzkivételi roham indult, amilyenre a brit bankrendszerben másfél évszázada nem volt példa. Alistair Darlingnak akkor több napi erőfeszítésébe telt megnyugtatni a betéteseket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások