AMD: lőttek a fizikai gyorsításnak a grafikai chipeken

AMD: lőttek a fizikai gyorsításnak a grafikai chipeken

2007. november 22. 18:31, Csütörtök
Az AMD és az nVidia szerint is negatív következményekkel járhat a Havok Intel által történt felvásárlása. A processzorgyártó szerint saját többmagos chipjeire kellene bízni a fizikai gyorsítás elvégzését.

Az Intel még szeptemberben jelentette be, hogy felvásárolta a Havok céget, amely motorjával a fizikai számítások elvégzését teszi lehetővé a grafikai chipeken, vagyis a megoldás által a GPU-n belüli gyorsítást választották. Talán nem véletlen, hogy most mind az AMD, mind pedig az nVidia részéről negatív vélemények érkeztek - mindkét cég egyetért abban, hogy a felvásárlás negatív következményekkel járhat a piacra nézve.

Az AMD részéről Richard Huddy nyilatkozott, aki az ATI felvásárlásával került a céghez. Szerinte a Havok FX támogatása elenyésző marad, sőt az is lehet, hogy meg sem jelenik a jövőben, illetve az Intel minden további támogatás nélkül ereszti szabadjára a motort. Kételyeiket elsősorban azzal magyarázzák, hogy a cég jelenleg még nem gyárt különálló grafikus chipeket (bár tervezik), vagyis számukra a Havok felbukkanása és gyors terjedése elsősorban azt jelentette volna, hogy csökken az erős központi processzorok jelentősége, mivel a motor a GPU-k lehetőségeit növelné. Ezen elgondolásból kiindulva a rivális úgy véli, hogy az Intel szándékosan dobná a süllyesztőbe, vagy legalábbis hátráltatná a Havok indulását.

Az nVidia vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang eközben úgy nyilatkozott, hogy bár a motor megszerzése néhány ponton előnyös lehet az Intel számára, mindenhol máshol negatív tendenciákat indíthat be. "Igazából nem értem, miért vásárolták fel ezt a céget" - tette hozzá Huang, kiemelve, hogy a piacon még bőven vannak lehetőségek, hiszen jelenleg számos kisebb-nagyobb cég igyekszik saját megoldását ráerőltetni az érdeklődőkre.

Mindkét cég pesszimista a közeljövőt illetően, de azt sem felejthetik el, hogy a DirectX 11 megjelenésével fellendülhet a piac ezen szegmense. Ez azonban még odébb van, hiszen a Vista első javítócsomagjának részeként egyelőre a DirectX 10.1 érkezik majd. Egyelőre az Ageia is szenved saját PhysX kártyáival, amelyek szintén a fizikai gyorsítás keresztjét veszik magukra. A cég éppen most csökkentette a kártyák árát 99 dollára, mivel a kereslet eddig elkeserítő volt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások