Az internetről is kitiltanák a fájlcserélőket a franciák

Az internetről is kitiltanák a fájlcserélőket a franciák

2007. november 25. 10:44, Vasárnap
A francia kormányzat terveinek részeként létrejövő új kalózellenes testület a szolgáltatókkal együttműködve végezné munkáját és lehetősége lesz az első figyelmeztetéseket követően az internetről is kitiltani a renitens felhasználókat.

A francia tervekről a hétvégén számos forrás beszámolt, kiemelve, hogy maga Sárközy elnök is az internet jövőjének biztosítása felé vezető út egyik fontos lépéseként jellemezte a tervezetet. A legnagyobb visszhangot természetesen az elképzelés szigorúsága váltotta ki, ennek keretében ugyanis két figyelmeztetés után a világhálóról is letiltanák azon felhasználókat, akik tovább folytatják az illegális másolatok csereberéjét.

Az elképzelés a következőképpen nézne ki a gyakorlatban: az újonnan létrejövő független testület dönt arról, hogy a fájlcserélésbe bonyolódott felhasználóknak mely alkalmakkor és milyen gyakran küldenének figyelmeztetést. Két ilyen figyelmeztetés után pedig jönne a végső ellenlépés, ez pedig az internetelérés szüneteltetését, illetve elvesztését eredményezné, amely természetesen az illetékes szolgáltatóval együttműködve valósulna meg. Ezzel véleményük szerint megfelelő erővel sújtanának le az egyes felhasználókra, akik a legtöbb esetben eddig elkerülték a felelősségre vonást.

Nem meglepő, hogy a szórakoztatóipar üdvözölte a tervet. A francia kiadókat tömörítő Syndicat National de l'Edition Phonographique (SNEP) kihangsúlyozta, hogy az elmúlt öt évben több mint 40 százalékkal estek vissza a CD-eladások, ezt pedig ők teljes mértékben a fájlcserélés számlájára írnák. Sárközy maga úgy fogalmazott, hogy a kultúra, a kulturális értékek megsemmisüléséről is szó van itt, amit nem nézhetnek végig tétlenül.

Egyes politikusok és fogyasztói érdekvédelmi csoportok azonnal tiltakoztak a tervezet ellen, elsősorban azt emelve ki, hogy az túlságosan szigorú. Egyes lépései - azon túl, hogy nagyon kemények - a szabadság eszméivel és a gazdaság folyamatos fejlődésének eszméivel sem függnek össze, emellett pedig nem veszi figyelembe a korábbi tanulságokat. Hiába azonban a tiltakozás, egyelőre a szórakoztatóipar nyomása tűnik erősebbnek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások