Kwari - MMOFPS avagy szerencsejáték?

Kwari - MMOFPS avagy szerencsejáték?

2007. november 30. 16:12, Péntek
Érdekes koncepciót szeretne megvalósítani a Kwari nevű brit csapat, amely az előfizetéses rendszer helyett pénznyerési lehetőségre építené saját játékát.

Pontosan ezzel csábít ugyanis a Kwari, amely kinézetében és játékmenetében a Quake kései inkarnációira hajaz. Az MMO és a hagyományos FPS keverékéről van itt szó, hiszen míg egy-egy szerveren akár több ezer játékos is jelen lehet egyszerre, a harcmezők 16-64 versenyzőt fogadnak be, akik nemcsak képességeiket, de közvetett módon pénztárcájukat is összemérhetik.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A koncepció az alábbi vonalat követi: a játék ingyenes, nincs előfizetés sem, viszont a különböző fegyverekhez szükséges muníció már pénzbe kerül. Ez az ígéretek szerint nem lesz jelentős összeg, ám az így befolyt pénzből fedezik azután a nyereményeket, illetve a szerverek fenntartását, amibe valószínűleg a játékba épített reklámok is belesegítenek majd. A játékosok a harcok során sikeres szerepléssel, mások halomra gyilkolásával tehetnek szert némi pénzmagra, viszont ha ha minket hánynak folyamatosan kardélre, azt a játékban folyamatosan vezetett számlánk bánja majd.

Itt jön be az igazi érdekesség, ugyanis a Kwariban - a Second Life-hoz hasonlóan - lehetőségünk lesz a játékpénzt bármikor valós pénzre váltani és vica versa. Bankszámlánk, Paypal fiókunk segítségével tehát feltölthetjük apadóban lévő pénzünket, ha pedig jelentős összeget nyertünk, ezt később kivehetjük a játékból - nyilván ez lesz a leginkább vonzó lehetőség a profik számára, akik a Second Life mintájára havi több ezer dolláros jövedelemről álmodoznak. Ilyen is létezik ugyanis, bár nyilván a többségnek nem ebben lesz része, igaz sok minden függ a feltételektől és a pontos számoktól.


A teljesítményből kiszámolt veszteség, illetve nyereség mellett a harcmezőn lehetőségünk lesz a jackpot begyűjtésére is, amit különböző tárgyak - például kulcsok - összegyűjtésével hívhatunk elő. Ezt azután természetesen be kell gyűjteni, és a mezőnyből két játékos kap kiemelkedő jutalmat a mérkőzés végén: aki a legtovább birtokolta a jackpotot jelképező objektumot, illetve aki a meccs végén hordozta azt. Erről a hivatalos oldalon találunk további információkat, ahol egyébként a fegyvereket és a tervezett pályákat is megtekinthetjük.

A játék jellege miatt a fejlesztők igyekeznek rögtön leszögezni, hogy a Kwari semmiképpen nem minősül online szerencsejátéknak, mivel a játékosok képességeire, ügyességére helyezik a hangsúlyt. Ennek megfelelően - elméletileg - nem kell tartaniuk a játék bezárásától, illetve az esetleges szankcióktól, bár azt sem felejthetjük el, hogy az ily módon szerzett jövedelmet nem illik eltitkolni a hazai illetékesek elől. Nyilván ezen feltételek miatt nem lesz hatalmas törzsközönsége a játéknak, ám a profi FPS-rajongók és a pénzszerzési lehetőséget megszimatolók körében népszerű lehet.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Jelenleg a második béta fázis zajlik zárt státuszban, a jelentkezőket fokozatosan hívják meg. Itt egyelőre kizárólag játékpénzt tehetünk kockára, és a fejlesztők ígérete szerint a végleges verzióban is rendelkezésre áll majd egy gyakorló mód, ahol kellő tapasztalatot szerezhetünk, mielőtt a lovak közé csapnánk. A tervek szerint az újoncokat bizonyos számú gyakorló mérkőzés nélkül nem is engedik majd a komolyabb csatákba - ezt nyilván kevesen bánják majd.

Ami a csalásokat illeti, a Kwari nyilván elsőrangú célpont azok számára, akik könnyebb úton szeretnének pénzt kiszivattyúzni a játékból. Ezzel kapcsolatban szintén elhangoztak ígéretek, ám a fejlesztők elsősorban a BigWorld technológiában reménykednek, amely szinte minden feladatot a szerveren old meg, megkerülve ezzel a kliens alapú csalásokat.

A Kwari honlapja

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások