5 percre kialszanak a fények

5 percre kialszanak a fények

2007. december 7. 14:21, Péntek
A Greenpeace, a BUND és a WWF közös energiatakarékossági akciót indít szombaton, a Klíma Világnapon Németországban, Ausztriában és Svájcban.

A szervezetek azt szeretnék elérni, hogy december 8-án minél többen kapcsolják ki az árammal működő készülékeiket este 20 óra és 20 óra 5 perc között. A kezdeményezéshez számos nagyvállalat, köztük a Google, a BMW, a Porsche, a Bosch és a Deutsche Telekom is csatlakozott, ezenkívül már most biztos, hogy kikapcsolják a kölni, a berlini és az erfurti dóm, a neuschwansteini és a heidelbergi kastély, a drezdai Zwinger, a Brandenburgi kapu, a Frankfurti Régi Opera, az aacheni, a bonni, a brémai, a düsseldorfi, a hannoveri, a kaiserslauterni, a lipcsei, a müncheni, a stuttgarti és a wiesbadeni városháza, több bank és televíziótorony, valamint a Dortmundban felállított 45 méter magas karácsonyfa díszvilágítását.

Nem mindenki örül azonban a bejelentésnek. Az Eon például jelezte, hogy az akció komoly fennakadásokat okozhat a hálózatban, mivel egyszerre sok készülék ki- és bekapcsolása egy komoly akár 3000 megawattos pillanatnyi terhelést is jelenthet a rendszerben, amely akár egy hosszabb áramszünetet is eredményezhet. "Amennyiben nem lesz áram, akkor mi leszünk a felelősek" - közölte Peter Blau, az Eon szóvivője, aki jelezte, hogy éppen ezért igyekeznek felkészülni a vészhelyzetre.

December 8-án lesznek a Klíma Szövetség által meghirdetett demonstrációk is több német nagyvárosban, így Berlinben és Düsseldorfban. A szervezők új klíma- és energiapolitika kialakítását követelik.

Érdekesség, hogy eközben egy másik programot is tartanak majd szombaton, amelynek mottója: Németország kapcsolja fel a villanyt!, a célja pedig az energiatakarékos izzók és készülékek használatára való figyelemfelhívás.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások