Egyre nő a szerverek környezeti terhelése

Egyre nő a szerverek környezeti terhelése

2007. december 5. 23:36, Szerda
A számítógépek már napjainkban a nagy-britanniai áramfogyasztás 10 százalékáért felelősek. Egy átlagos szerver körülbelül ugyanannyi szén-dioxidot bocsát ki, mint egy terepjáró, állítja a Global Action Plan nevű környezetvédelmi szervezet.

Úgy tűnik, hiába vannak tetszetős bejelentések, tervek, a világon továbbra is kevés cég figyel oda szerverei környezeti terhelésére és fogyasztására. Persze a nagyválallatok célszámai között a környezetvédelem fokozása és az energiafogyasztás csökkentése amúgy sem kap nagy szerepet. Éppen ezért készítette el a Global Action Plan az An Inefficient Truth című tanulmányát és ezért sürgeti a vállalatokat és a kormányokat gondolkodásmódjuk megváltoztatására.

A szervezet becslése szerint a világon jelenleg mintegy egymilliárd számítógépet használ az emberiség, ezek felelősek a világ összes széndioxid-kibocsájtásának 2 százalékáért. A Global Action Plan a felmérés során összesen 120 brit cég informatikai vezetőit kérdezte meg. Több mint a felük tisztában volt azzal, hogy a PC-k és a szerverek hatással vannak a környezetre, ennek ellenére 86 százalékuk nem tudta megmondani a használt készülékek széndioxid-kibocsátását mutató - úgynevezett Carbon Footprint - értéket. Ennek oka, hogy a legtöbb konszern az energiaszámlákat a közös költségvetéséből fizeti, így az IT-részleg vezetői és munkatársai még azt sem tudják megmondani a legtöbb esetben, hogy mennyit is fogyaszt a számítógépközpont.

Nagy-Britanniában az áramfogyasztás 10 százalékáért a számítógépek felelősek, ez annyi energia, amennyit négy erőmű állít elő. "A legnagyobb probléma az, hogy az alkalmazott rendszerek nem elég hatékonyak és a szakemberek nincsenek tisztában azzal, mennyit is fogyasztanak vagy mennyi a károsanyag-kibocsájtásuk" - közölte Trewin Restorick, a Global Action Plan vezetője. Restorick szerint a helyzet kialakulásában a legnagyobb felelősség a brit kormányt terheli, hiszen a szükségtelen mértékű adattárolás jelentősen ront az amúgy sem túl rózsás környezetvédelmi értékeken.

Emellett szükség lenne a hatékony és keveset fogyasztó rendszereket vásároló, illetve működtető cégek és intézmények támogatására akár adókedvezmények, akár más segítség formájában. A Global Action Plan megállapításai egybecsengenek a korábbi felmérések tapasztalataival. Nyugat-Európában nem véletlenül tekintik az internetet szinte klímagyilkosnak, még ha a jelző kétségtelenül túlzó is. Az azonban tény, hogy a legújabb becslések szerint a teljes internet, illetve a világ légiközlekedésének szén-dioxid-kibocsátása megegyezik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások