Ausztrália - kötelező életkor-ellenőrzés

Ausztrália - kötelező életkor-ellenőrzés

2007. december 28. 16:52, Péntek
Bekeményít az ausztrál kormány az új rendelkezésekkel, amelyek kötelező jelleggel előírják a látogatók életkorának megadását azokon az internetes oldalakon, amelyek felnőtteknek szóló tartalmakat kínálnak.

Az Ausztrál Kommunikációs és Médiahatóság még az ünnepek előtt tette közzé az új irányelveket, amelyek megszabják az internetes és a mobiltelefonos tartalomszolgáltatók körében megkövetelt új feltételeket. Eszerint minden MA15+ és R18+ jelzéssel ellátott, vagyis kizárólag 15 és 18 év felettieknek szóló tartalom esetében kötelezővé válik a látogatók és mobilozók életkorának leellenőrzése, amelyet már megszokhattunk egyes weboldalakon. A felnőtteknek szánt oldalak esetében még szigorúbb előírásokat dolgoztak ki.

A kormány által ismertetett teljes program ugyanis száműzi a kontinensről a 18 év felettieknek szóló internetes weboldalakat. Kimondja, hogy amennyiben ezeket ausztrál területről működtetik, az üzemeltetőknek azonnal kiküldik a szolgáltatás szüneteléséről és felszámolásáról rendelkező utasítást. Külföldi szerverek esetében egy úgynevezett feketelistára kerülnek az érintett tartalmak, amely nyilván megszűri majd azok elérését. Nagy kérdés azonban, hogy mi történik a felhasználók által kreált tartalmakkal, ezekről ugyanis nem rendelkeznek.

Ebbe a csoportba olyan fontos szolgáltatások tartoznak, mint például a közösségi oldalak. Az ő esetükben semmilyen kitételt nem találunk a programban, ami egyfajta szürke szegmens létrejöttét jelenti. Nem világos, hogy a felhasználók lapjain megjelenő, nem kívánt tartalmakat milyen módon kezelik majd a szolgáltatók és az internetes cenzor. Az biztos, hogy a szigorítás a mobiltelefonokra is kiterjed, hiszen ugyanazon ellenőrzést a prémium, vagyis a fizetős SMS-szolgáltatások esetében is előírják. Az internetezők mellett tehát a mobilozóknak is meg kell majd adniuk életkorukat, amennyiben szaftos tartalmakra vágynak.

A program meghirdetése nem keltett nagy meglepetést, mivel az ország eddig is nagyon komolyan vette az internetes és a hagyományos tartalmak kezelését. Számos erőszakos vagy éppen pornográf jellegű film, könyv és játék terjesztését korlátozzák - már ha egyáltalán engedik azt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások