Jön az érintő­képernyős billentyűzet

Jön az érintő­képernyős billentyűzet

2008. január 1. 13:53, Kedd
Az orosz Art Lebedev mérnökei olyan billentyűzeten dolgoznak, amelyről hiányoznak a hagyományos gombok, ám szinte bármely részén átalakulhat érintőképernyős kijelzővé.

Az Optimus Tactus névre keresztelt megoldást a cég weboldalán ismertetik, kiemelve, hogy az első példányokat a néhány napon belül kezdődő CES-kiállításon vehetik majd szemügyre közelebbről a látogatók. "Ezt a billentyűzetet szeretnénk gyártani 2008-ban. Szélessége az alkalmazott TFT-kijelző méretén múlik majd" - jelentette ki Artemy Lebedev vezérigazgató.


A készülék bonyolult megoldásokat alkalmaz, a technológiát megvalósító szoftvertől a hardveres háttérig. Sok részletet még nem ismerünk, ám az eddig megjelent képek alapján biztosra vehető, hogy egy olyan billentyűzettel állunk szemben, amely saját magában ötvözi a hagyományos példányok és az érintőképernyős kijelzők előnyeit. Sajnos azt nem tudjuk, hogy ez a készülék pontosan mekkora, illetve hogy az integrált kijelző milyen felbontással, valamint színmélységgel bír. Ezen részletekre remélhetőleg a kiállításon derül majd fény.


Több lap a megszokott készülékek méreteiből kiindulva igyekszik megsaccolni a pontos adatokat. Ha azt vesszük alapul, hogy egy átlagos billentyűzet 30x12,5 cm-es alapterületet biztosít a gomboknak, illetve hogy minden 10x10 mm-es billentyű 48x48 pixeles felbontást jelent, az integrált érintőképernyőnek támogatnia kell az 1440x600 pixeles üzemmódot. Emellett természetesen gyorsnak kell lennie, vagyis a válaszidő nem lehet kényelmetlenül magas. A billentyűzetbe olyan grafikus chipet kell integrálniuk, amely megfelelő módon kezeli a nagyobb felbontásokat és kellően alacsony fogyasztású. Mindenképpen kompakt megoldást kell alkalmazni, biztosítva a készülék fogyasztható méretét.


A várható árat egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mint ahogy az sem derül ki, hogy pontosan milyen piacra szánják a megoldást.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások