Rejtett funkciók az Amazon Kindle-ben

Rejtett funkciók az Amazon Kindle-ben

2008. január 3. 15:07, Csütörtök
Egy lelkes fiatal kitartó munkával betekintett az e-könyv olvasó fájlrendszerébe és szemügyre vette a vásárlók elől elrejtett funkciókat. Képnéző szoftverre, játékra és helymeghatározó megoldásra bukkant.

Az Amazon érdekes készülékének megjelenéséről mi is idejekorán beszámoltunk. A november közepén felbukkant Kindle elsődleges feladata az e-könyvek és a hangoskönyvek terjesztésének megkönnyítése, a készülék ezen funkciókra koncentrál, igaz 400 dolláros ára nem túl kedvező. Most azonban érdekes hír látott napvilágot a fejlesztésről, amely eszerint több rejtett funkciót is tartalmaz.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Egy ügyes hacker saját blogjában közölte a készülék feltörésének és ezen rejtett szoftverek megtalálásának részleteit, amelyekből mindenki kedvére szemezgethet. A napló eredetileg az Amazon által közzétett forráskód - pontosabban a cég módszerének - némi szapulásával indult, ám gyorsan átváltott a jóval érdekesebb részletek ismertetésére. Kiderült, hogy a mérnökök több olyan megoldást is belepasszíroztak az olvasóba, amelyek végül nem kerültek a felhasználók elé. Hogy miért, azt nem tudni, most csak a listát ismerhetjük meg.


A készülék a das U-Boot szoftvert alkalmazza a bootolásnál. Még a 'Fiona' root jelszóra is sikerült rábukkanni, ám az is nyilvánvalóvá vált, hogy ezt időközben megváltoztatták. További kitartó munkával láthatóvá vált a teljes fájlrendszer és annak felépítése, az egyes könyvtárakban meghúzódó állományok. A készülék háttértárolóján egy képnézegető programot, aknakereső játékot, valamint egy helymeghatározó szoftvert talált. Ezen felül az is kiderült, hogy több funkció támogatja a Google Maps szolgáltatást, hogy jelezze a felhasználóhoz közeli benzinkutakat és egyéb hasznos épületeket, intézményeket.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Maga a kezelőfelület Java alapokra épül, ennek visszafejtésével további rejtett részleteket és billentyű kombinációkat talált. Azt nem tudni, hogy az Amazon miért választotta az említett szoftverek elrejtését és tervezte-e későbbi bemutatásukat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások