Átállt a Warner - máris nyert a Blu-ray?

Átállt a Warner - máris nyert a Blu-ray?

2008. január 5. 14:14, Szombat
A Warner Brothers meglepő húzással feladta a HD DVD-vel kapcsolatos terveit és átállt a Sony táborába. A Blu-ray ezzel már a piac 70 százalékát kaparintotta meg és szakértők szerint végéhez közeledik a formátumháború.

Bombaként robbant a hír a világhálón, miszerint a Warner stratégiát és partnert váltott és a nagy felbontású formátumok közül immár a Blu-ray mellett teszi le voksát. Ezzel a Sonyt juttatja helyzetbe, míg a rivális Toshiba a maga szabványával igen súlyos csapást szenvedett el. Sokak szerint ezt már nem is tudja kiheverni és könnyen a Betamax sorsára juthat, amely szintén a filmek hiánya miatt halt ki.

A Sony ezzel egyben kárpótolhatja magát régi fejlesztésének kudarcáért, remélve, hogy a Blu-ray formátummal végre meghódítják a teljes piacot. A Warner megkaparintásával most nagyjából 70 százaléknál tartanak olyan partnerekkel, mint a Walt Disney, a 20th Century Fox, az MGM, vagy a Lionsgate, míg a HD DVD számára gyakorlatilag két komoly stúdió maradt meg, a Paramount és az Universal. Ez persze azt is jelenti, hogy a formátumnak még van némi esélye és nem ítélhetjük egyértelműen vesztesnek, ám könnyen előfordulhat, hogy a Warner döntésével magával ránthatja őket is.

A stúdió ugyanis elsősorban a piac szűkülésével kapcsolatos félelmek miatt határozta el magát a lépésre, ez pedig minden stúdiónál komoly szerepet játszik. Nem elég, hogy tavaly komoly összegeket hódított el a játékipar és az internet, a két szabvány küzdelme miatt megosztott és összezavart vásárlók jóval óvatosabbnak mutatkoztak a boltokban, így pont egy kényes időszakban estek vissza a DVD-eladások. A Warner a jelek szerint úgy határozott, hogy a jobb esélyekkel versenybe szálló szabvány mellé áll, felgyorsítva ezzel a küzdelem eldöntését.

A Toshiba rövid közleményben reagált a hírre, meglepetését és sajnálkozását fejezve ki a stúdió döntése miatt. A friss hírek szerint még a CES-re tervezett sajtótájékoztatót is lefújták. A Sony pedig dörzsölheti tenyerét és készülhet a teljhatalomra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások