Radeon HD 3800 X2 - 4x-es CrossFire két kártyán

Radeon HD 3800 X2 - 4x-es CrossFire két kártyán

2008. január 11. 18:05, Péntek
A CES alatt bemutatkozott az ATI kétprocesszoros grafikus kártyája, amelyet akár párba is köthetünk, négy chip erejét ötvözve így az nVidia ellen. A Mobility vonal is frissül, a HD 3000 sorozat tagjaival.

A HD 3800 X2 - amelyet más források 3870 X2 néven emlegetnek - a kiállítás alatt mutatkozott be először, ahogy az várható volt. Az ATI, immár az AMD részeként, ezzel hosszú évek óta először tér vissza a kétprocesszoros grafikus kártyák területére, és most ettől a fejlesztéstől reméli, hogy versenyben marad a rivális GeForce kártyákkal.

A kártya két HD 3870 chipre - kódnevén ATI RV670 - épül, ezek kiszolgálására pedig kereken 1 GB memóriát tartalmaz. 640 stream processzorával a cég reményei szerint eséllyel veszi fel a harcot a GeForce 8800 Ultra kártyákkal, a teljesítményt pedig még tovább növelhetjük a kártyák párba kötésével, ugyanis a CrossFire csatlakozó sem maradt le a fejlesztésről. Ezzel tehát egyszerre négy grafikus chipre támaszkodhatunk, ami nem kis erődemonstrációt ígér, más kérdés, hogy ezt valószínűleg nem túl sok szoftver esetében használhatjuk ki, és természetesen a fogyasztás is nem kívánt szintet érhet el.



A kereskedelmi forgalomban legkorábban február végén, illetve március elején jelennek majd meg ezek a kártyák. Addig még az ATI-ra vár a feladat, hogy meghatározzák a pontos órajelet - ez ugyanis még mindig nem dőlt el -, valamint az árat, amelyet úgy kell majd megszabniuk, hogy lehetőleg ne riasszák el azonnal az érdeklődőket.

Időközben a Mobility vonal, vagyis a laptopokba szánt kártyák sorozata is frissül, itt is megjelennek ugyanis a HD 3000 egyes tagjai. A Mobility 3400 és 3600 kártyák a készülő új Puma mobil platform részeként érkeznek majd, DirectX 10.1 és PCI Express 2.0 támogatással. A gyártók a kimeneteknél DVI, HDMI és DisplayPort között választhatnak, emellett pedig megoldott a nagy felbontású, HD DVD és Blu-ray tartalmak lejátszása.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások