Franciaország - 1 százalékos internetadó?

Franciaország - 1 százalékos internetadó?

2008. január 12. 11:35, Szombat
További részletek váltak ismertté Nicolas Sarkozy francia elnök médiareform-terveiből. A politikus nem zárkózott el az internetadó kivetésétől sem.

Teljesen meg akarja változtatni a francia médiaviszonyokat Nicolas Sarkozy. A reklámokat száműzné a helyi közszolgálati televízióból. A probléma csak az, hogy a France Télévisions bevételeinek jelenleg a 40 százaléka származik a hirdetések után befolyó pénzekből.

A megoldást Sarkozy szerint az új adók kivetése jelentheti. Így például felmerült az az ötlet, hogy az internet- és a mobil szolgáltatók a forgalmuk egy százalékát be kellene fizetniük adóként a francia államkasszába. Ez körülbelül 250-300 millió eurós összeget jelent. Az elnök számítása viszont hibás, lévén a France 2, a France 3 és a France 5 reklámbevételei tavaly kereken 830 millió eurót tettek ki. Mindez azt jelentené, hogy a TF 1 és az M 6 francia magántelevízóknak kereken 500 millió eurót kellene fizetniük. Amennyiben ez a megoldás sem válna be, akkor a Libération című francia napilap szerint felmerülhet az egyik francia közsszolgálati adó privatizálása is.

Ráadásul a javaslat megvalósulásával mindenképpen a két magántelevízió járna jól, mivel így gyakorlatilag ők osztozhatnának szinte a teljes televíziós reklámpiacon. Az elképzelés megvalósulása mellett szól, hogy Martin Bouygues, a TF 1 tulajdonosa Sarkozy személyes jóbarátja. A Libération nem véletlenül nevezte a programot egy Bouyguesnek nyújtandó 800 millió eurós csekknek. A France-Télévisions szakszervezet máris tiltakozott az elképzelés ellen. Sarkozy ugyanakkor az embereket nem akarja magára haragítani, erre utal, hogy a rádió- és televízió előfizetési díjat nem emelnék. Ez egyébként jelenleg évente 116 euró az európai államban.

Érdekesség, hogy amennyiben bevezetik Franciaországban az internetadót, akkor immár másodszor kell majd fizetniük az internet- és a mobilszolgáltatóknak. Egy nemrég elfogadott új törvény miatt ugyanis a forgalmuk egy részével támogatniuk kell a francia filmipart. Sarkozy január 10-án jelentette be terveit, de több részlet csak most szivárgott ki. A francia államfő "civilizációs politikája" jegyében akarja megtisztítani a két francia közszolgálati televíziós csatornát a reklámoktól. Szerinte így valóságos kulturális forradalom mehetne végbe a közszolgálati televíziókban.

Korábban az Egyesült Államokban úgy döntöttek a politikusok, hogy egyelőre nem vezetik be az internetadót, az Európai Unió viszont komolyan fontolgatja az új adó bevezetését, a tagállamok többsége azonban nem támogatja az elképzelést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások